Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare dömer ut Västernorrlands delning

När socialdemokraterna i länet samlas till beslut i regionfrågan i dag får de ett varningens ord från professor Marie-Louise von Bergmann-Winberg:

- Risken att den nya regionen spricker är ganska överhängande.

Marie-Louise von Bergmann-Winberg är professor i statsvetenskap på Mittuniversitetet och har lång erfarenhet av just regionforskning.

Hon ifrågasätter starkt den regionbildning som kommer att skära rakt igenom Västernorrlands län och föra Ö-vik, Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Timrå till Västerbotten och Norrbotten i norr, medan Sundsvall och Ånge bryts loss till Jämtland.

Socialdemokraterna i Västernorrland tar sitt avgörande regionbeslut på en distriktskongress i Härnösand i helgen. Marie-Louise dömer ut den norra nybildningen redan på ritbordet.

- Den har inga förutsättningar att fungera. Den norra regionen blir alldeles för stor. Om inte ens Timrå, Härnösand och Sundsvall kan vara överens så finns det ju inga förutsättningar att man ska kunna samsas om ett gemensamt program i regionen.

- Och detta är oerhört olyckligt för Härnösand-Timrå-Sundsvall som bildar en fungerande pendlings- och arbetsmarknadsregion i dag. Arbetsmarknadsregionerna utgör kärnpunkterna. Det är olyckligt att dra en regiongräns mitt i ett pendlingsområde.

Professorn menar att det egentligen bara är Örnsköldsvik som borde söka sig norrut. Resten av Västernorrland hänger naturligare ihop med Jämtland i en mittregion:

- Mitt råd är att hålla huvudet kallt och omprioritera. Satsa då på det som är rena arbetsmarknadsregioner, säger hon.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14