Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsbergs brokiga karriär

Anders Forsberg har en spännande och brokig bakgrund inom idrottsvärlden.

– Den största fördelen är att jag har haft förmånen att träffa många människor med olika bakgrund, sa han till hockeysverige.se för några år sedan.

Annons

Anders Forsberg spelade hockey i Örnsköldsviks SK fram till 19 års ålder.

– Jag har lite minnen av honom. Men det är svårt att minnas för det var länge sedan. Jag har för mig att han var back, säger jämnårige Urban Nordin som var lagkamrat med Forsberg i ÖSK.

Nordin gick till Modo när han var 14 år. Han var en skicklig center under fem elitseriesäsonger. Han fick sluta redan 1991 på grund av utslitna höftleder.

Anders Forsberg berättade i dag att han spelade lite överallt när han var aktiv i ÖSK.

– Jag minns att vi hade många bra spelare. Det var bara att ge pucken till dem så gjorde de resten.

Anders Forsberg började sedan med puckelpist och tävlade för Friska Viljor. Han hörde till de bästa i landet.

Karriären som idrottsledare inleddes i början av 1990-talet då han blev förbundskapten för puckelpistlandslaget. Han fick vara med om två olympiska spel, 1994 i Lillehammer och 1998 i Nagano.

Efter puckelpisttiden blev Forsberg anställd på Tanzanias friidrottsförbund när deras långdistanslöpare hade ett utbyte med Sverige.

Anders Forsberg har studerat på GIH i Stockholm. Han har den högsta tränarutbildningen man kan ha där.

Han började jobba med Hammarbys juniorer 2001 då Leif Boork var sportchef för klubben. Forsberg tog sedan över Djurgårdens J20 2003. Under några säsonger var han förbundskapten för U16- och U17-landslagen när de framgångsrika kullarna födda 1990 och 1991 kom fram.

Efter att ha jobbat med spelarutveckling på ishockeyförbundet blev han 2007 Europascout för NHL-laget Ottawa Senators. Under sin tid som scout låg han bakom draftandet av bland andra Erik Karlsson, Robin Lehner, André Petersson och Jakob Silfverberg.

Många blev förvånade när Skellefteå AIK anställde Anders Forsberg som huvudtränare 2010. Färska elitserietränare brukar antingen vara profilstarka före detta spelare eller åtminstone ha coachat i allsvenskan. Inget stämde in på Forsberg. Men bredden av upplevelser var ingen av hans kollegor i närheten av.

I Skellefteå gjorde han stor succé och förde fram laget till två SM-finaler. Forsberg ledde Skellefteå under större delen av guldsäsongen 2012/2013. I februari 2013 sparkades han överraskande av styrelsen, eftersom han gjort klart med en ny klubb till nästa säsong.

24 april 2013 blev det offentligt att Anders Forsberg tränar Modo Hockey tre säsonger framåt.

Annons