Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsberg lyfte Juniorkronorna

Annons

Han kom som den perfekta julklappen dagen före julafton.

NHL-stjärnan Filip Forsberg lyfte Juniorkronorna direkt med ett mål och två assist i 5-3-segern över Schweiz i JVM-premiären.

Skönt att få göra mål på en gång, sade Nashvilleforwarden.

Filip Forsberg gjorde mål på sitt första skott inför 11 109 åskådare - publikrekord för juniorhockey i Sverige - i Malmö Arena.

En häftig upplevelse tyckte han:

Det var fantastiskt när man kom ut till uppvärmningen och det i stort sett var fullsatt redan då. Riktigt kul.

Det skulle bli ännu roligare.

Både för Sverige och Forsberg.

Han spelade fram både till Oskar Sundqvists 3-2 i en galen förstaperiod och Brynäsbacken Christian Djoos segermål fram till 4-3.

Ett lyft

Forsberg dominerade stort, fick pris som bäste svenske spelare och visade vilket lyft han kan bli för Sverige i guldjakten på hemmaplan.

Det kändes bra. Det har varit lite tufft på träningarna, men det kändes bättre och bättre under matchen, sade den svenske lagkaptenen.

Den andra NHL-förstärkningen, Elias Lindholm, Carolina, missade premiären på grund av sjukdom. Förhoppningen är dock att han ska spela i Sveriges nästa match mot Finland på lördag.

Det var länge ovisst om Forsberg skulle komma loss till junior-VM på hemmaplan. Den förre Leksandsstjärnan, som gör sitt tredje JVM och var med om guldet 2012, var borta drygt en månad med hjärnskakning och gjorde comeback först för en vecka sedan. Det tuffa testet för att Nashville skulle släppa honom var att han skulle spela tre matcher på tre dagar i farmarlaget Milwaukee - vilket han klarade galant.

Collberg utgick

Schweiz, VM-finalist i Globen i våras, har blivit allt bättre även på juniorsidan de senaste åren. Sverige har vunnit först efter straffar i de två senaste JVM-turneringarna, och det blev hårt även på annandagen.

Schweizarna ledde med både 1-0 och 2-1 och kvitterade till 3-3 i början av tredje perioden.

Men Filip Forsberg & Co hade hela tiden en växel till.

Det var det viktigaste att vi äntligen kunde ta en trepoängare mot dem och slippa straffläggning, sade Forsberg.

Lukas Bengtsson (2-2) och Andreas Johnson (5-3) gjorde de andra svenska målen. Negativt dock: Frölundaforwarden Sebastian Collberg, som också gör sitt tredje JVM, tvingades bryta matchen i den andra perioden. Det handlade dock inte om någon skada - Collberg kände sig krasslig.

Mer läsning

Annons