Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försatte Anytec i konkurs – nu stäms Kent Forsberg på mångmiljonbelopp: "Aktieägarna har lidit väldigt stor skada"

Kent Forsberg stäms på nära 19 miljoner kronor.
Bakom anmälan står två före detta aktieägare i bolaget Anytec Boats AB, som Forsberg varit ordförande i.
– Det där får du ta med min advokat, säger Kent Forsberg.

Annons

Stämningsansökan är instämplad hos tingsrätten i Ångermanland den 8 december. Det är Peter Johansson och Casper Seifert, ägare av bolagen Exegence AB respektive Nordmärket AB, som står bakom ansökan.

Peter Johansson, vars bolag har säte i Örnsköldsvik, är lika fåordig som Kent Forsberg.

– Jag kommer inte att lämna någon kommentar, jag har ombud som tar hand om det här. Du ska få kontaktuppgifter så att du kan kontakta mitt ombud, är Johanssons svar.

De före detta aktieägarna Johansson och Seifert har yrkat att Forsberg ska betala dem 9 313 725 kronor vardera i skadestånd på grund av att Forsberg har varit med om att försätta Anytec i obefogad konkurs.

Läs också: Anytec i konkurs

Ansökan om konkurs, för Anytec Boats AB, undertecknades av företagets vd Mats Melbin och ordföranden Kent Forsberg den 12 augusti 2014.

Melbin/Forsberg och Johansson/Seifert var väldigt oense. Och en huvudanledning till att de förstnämnda begärde företaget i konkurs var att SE-banken vägrade ge företaget nödvändiga fortsatta lån – om ägarna inte kom överens. Vilket de uppenbarligen inte gjorde.

Som grund för att tingsrätten skulle försätta bolaget i konkurs, skrev Forsberg och Melbin:

"Bolaget saknar förmåga att rätteligen betala sina skulder vartefter de förfaller och denna oförmåga är inte endast tillfällig. Bolaget är därför på obestånd".

De två aktieägarna är av annan åsikt.

De hävdar att Kent Forsberg försatt bolaget i konkurs utan att det var på obestånd. Forsberg ska också, anser de före detta aktieägarna Johansson och Seifert, ha agerat i strid med aktiebolagslagen och därigenom skadat dem med belopp som motsvarar värdet på deras aktier vid konkurstillfället.

Läs även: Forsberg och Melbin driver Anytec vidare

I stämningsansökan står att Forsbergs agerande torde vara brottsligt, såsom trolöshet mot huvudman och/eller oredlighet mot borgenär.

Det är advokat Jerker Öhrfeldt och jur kand Johan Hedberg, från Advokatfirman Arbetsrättsbyrån i Stockholm AB, som undertecknat den 26-sidiga stämningsansökan.

Öhrfeldt och Hedberg pekar på ett stort antal felaktigheter som de anser har begåtts av Forsberg, och de hänvisar till en samling bilagor på mer än hundra sidor.

De tar också med att Anytecs vd Mats Melbin i en intervju med Allehanda.se sagt att det inte rörde sig om någon "fattigmanskonkurs". Melbin sa att företaget inte gick dåligt, utan att han och Kent Forsberg hade andra skäl för ansökan om konkurs.

På onsdagen sökte vi Kent Forsbergs ombud, advokat Fredrik Lundblom, vid ett stort antal tillfällen.

Läs också: Båttillverkaren Anytec har fått tillbaka flytet

Peter Johanssons och Casper Seiferts ombud Jerker Öhrfeldt lät sig intervjuas på mejl.

Varför denna stämning?

– Enkelt uttryckt så har aktieägarna lidit en väldigt stor skada på grund av att Anytec obefogat sattes i konkurs av styrelsen. Det står enligt min bedömning klart att bolaget inte var på obestånd vid tidpunkten för konkursen utan Anytec begärdes i konkurs av andra skäl vilket framgår av de redogjorda omständigheterna i stämningen.

Varför är bara Kent Forsberg stämd; inte Mats Melbin?

– Jag kan inte spekulera i det. Det har inte ingått i vårt uppdrag.

Hur har ni kommit fram till summorna?

– Det yrkade skadeståndet motsvarar lågt räknat den ekonomiska skada som mina huvudmän tillika aktieägare i Anytec lidit på grund av konkursen.

Det finns åsikter om att ärendet bör avgöras utanför Ångermanland, och Peter Forsbergs namn nämns. Berätta om det!

– Det är inte tal om att målet ska prövas av någon annan tingsrätt utan av en utsockenes domare. Angående Melbin så låter mina huvudmän meddela att de inte har stängt några dörrar men att de bedömer bevisläget som gott mot Kent Forsberg.