Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försämrad arbetsmiljö oroar svenskar

Svenskar är oroligare än den genomsnittliga EU-medborgaren för hur den ekonomiska krisen påverkar arbetsmiljön.

Närmare 80 procent av Sveriges invånare räknar med en sämre arbetsmiljö framöver.

Det finns en utbredd oro i hela EU för att krisen kommer att ha negativa effekter på arbetsmiljön. Det visar en opinionsundersökning som den Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-OSHA) genomfört i EU:s 27 medlemsländer, skriver Göteborgs-Posten på nätet.

I Sverige tror 76 procent av de tillfrågade att arbetsmiljön kommer att försämras - räknat på hela EU är siffran 61 procent. Enbart i Litauen, Slovakien, Grekland och Estland är oron större.

Optimismen är i sin tur störst i Polen, Danmark och Malta.

"Den ekonomiska krisen kan fresta organisationerna att ignorera eller förminska vikten av arbetsmiljöfrågor. Det finns till och med risk att företagen kan börja minska investeringarna i arbetsmiljön", säger EU-OSHA:s direktör Jukka Takala i ett pressmeddelande.

Oron är överlag större hos kvinnor än hos män. I Sverige tror 83 procent av kvinnorna på en sämre arbetsmiljö i framtiden, mot 67 procent av männen.

"I själva verket tenderar kvinnors arbetsmiljörisker att underskattas och nonchaleras", uppger Jukka Takala i pressmeddelandet.