Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försämrad arbetsmiljö oroar svenskar

Annons

Svenskar är oroligare än den genomsnittliga EU-medborgaren för hur den ekonomiska krisen påverkar arbetsmiljön.

Närmare 80 procent av Sveriges invånare räknar med en sämre arbetsmiljö framöver.

Det finns en utbredd oro i hela EU för att krisen kommer att ha negativa effekter på arbetsmiljön. Det visar en opinionsundersökning som den Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-OSHA) genomfört i EU:s 27 medlemsländer, skriver Göteborgs-Posten på nätet.

I Sverige tror 76 procent av de tillfrågade att arbetsmiljön kommer att försämras - räknat på hela EU är siffran 61 procent. Enbart i Litauen, Slovakien, Grekland och Estland är oron större.

Optimismen är i sin tur störst i Polen, Danmark och Malta.

"Den ekonomiska krisen kan fresta organisationerna att ignorera eller förminska vikten av arbetsmiljöfrågor. Det finns till och med risk att företagen kan börja minska investeringarna i arbetsmiljön", säger EU-OSHA:s direktör Jukka Takala i ett pressmeddelande.

Oron är överlag större hos kvinnor än hos män. I Sverige tror 83 procent av kvinnorna på en sämre arbetsmiljö i framtiden, mot 67 procent av männen.

"I själva verket tenderar kvinnors arbetsmiljörisker att underskattas och nonchaleras", uppger Jukka Takala i pressmeddelandet.