Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förrådshotell öppnar i Ås – skapar plats för trångbodda: "Vi tror att det ligger i tiden"

Behöver du mer plats hemma?
Då kan lösningen finnas i ett nyöppnat förrådshotell i Ås.
– Vi tror att det ligger i tiden. Folk flyttar från hus till lägenhet och kan behöva hyra in grejor som inte får plats, säger en av ägarna, Rickard Eriksson.

TV: Följ med in i Örnsköldsviks senaste hotellprojekt

För drygt en månad sedan öppnade Rickard Eriksson förrådshotellet Allas förråd med brorsan Emil och kompisen Oskar Westman. Den gamla skollokalen i Ås - som även varit snickeri - någon kilometer från centrala Örnsköldsvik har totalrenoverats invändigt.

Klassrumen har rivits ut och entréplanet (snart även källaren) har byggts om till ljusmålade lagerutrymmen som både privatpersoner och företag kan hyra.

Här finns 39 varmförråd i varierande storlek mellan 1,2 och 12,1 kvadratmeter. Hyran ligger på några hundralappar i månaden för de minsta och en bit över tusenlappen för de största.

– Tror vi jobbat här dag och natt i sommar sedan vi köpte fastigheten. Men nu känns det som att det varit värt det, säger Oskar Westman och blickar nöjt ut över korridoren med nymålade förrådsdörrar i vitt med svarta gångjärn och handtag på utsidan.

De tre Ö-vikskillarna har länge burit på en dröm att starta eget fastighetsbolag. De har noterat att det byggts och byggs många lägenheter i Örnsköldsvik, vilket rimligen borde betyda att folk som flyttar från hus till mindre boenden kan behöver mer förrådsutrymmen.

– I Sundsvall, Umeå och Sollefteå finns redan den här typen av förråd, så det borde fungera i Örnsköldsvik också, påpekar Oskar Westman.

Läs också: Här byggs nya lägenheter i Örnsköldsvik

Men någon lämplig lokal för deras verksamhet har inte varit ute på marknaden.

– Så vi åkte runt och letade på måfå i Örnsköldsvik efter fastigheter vi trodde skulle kunna fungera. Sedan kontaktade vi lantmäteriet och tog reda på vem som ägde fastigheten innan vi ringde upp och frågade om de var till salu, berättar Rickard Eriksson.

Till slut fick de napp och lyckades i början av sommaren förvärva den före detta skollokalen i Ås. På köpet fick de även en fastighet i Arnäsvall, som också används i verksamheten.

– Men där hyr vi endast ut kallförråd, säger Oskar Westman.

Med många prylar på ett och samma ställe ökar risken för inbrott. Därför har byggnadens säkerhet uppgraderats rejält.

Ytterdörrarna är larmade med kodlås, de frostade fönstren har fått galler, inomhus finns rörelsedetektorer, brandlarm samt kameror som övervakar korridorer och entrén.

Hittills har uthyrningen gått bra. Cirka hälften av förråden är bokade. Även övervåningen kan inredas med ytterligare 16 förråd om behovet uppstår.

Arne Fahlén, husägare i Ås, är en av de som snabbt nappade på att hyra extra förrådsutrymme.

– Jag bor kvar i hus men har för mycket grejor. Så när de öppnade det här nära där jag bor var det ett jättebra alternativ.

Läs också: Bostadspriserna skjuter i höjden

Än så länge sköter de verksamheten vid sidan av sina ordinare arbeten. Men det kan ändras om företaget växer. Många behöver plats för stora prylar som bilar, båtar och husvagnar. Och då räcker inte ens de större kallförråden i Arnäs till.

– Vi får se hur det blir, vi håller ögonen öppna. Men i första hand kan vi expandera i de lokaler vi redan har, säger Rickard Eriksson.

■ ■ Få tillgång till allt Modo-innehåll på Allehanda – bli Premium-kund