Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förorterna brinner

Vandalism och stenkastning mot polis går inte att försvara. Men den är inte obegriplig.

Annons

En dag fick statsminister Fredrik Reinfeldt nog och blixtinkallade medierna till presskonferens.

– Det är ett stort nederlag när man inte tror att rättsväsendet finns där till stöd för en. Jag står här för att markera när man går över gränsen, och det gjorde man i dag, sa Reinfeldt.

Men nej, det här var i april och markeringen gällde inte de senaste dagarnas upplopp i Stockholmsförorten Husby där marginaliserade grupper bränt bilar, kastat sten mot brandkår och sammandrabbat med polis, sannolikt efter en dödsskjutning i förra veckan som väckt starka känslor i samhället.

Behovet av markering gällde inte heller mot en poliskår som försvarar poliser som anklagas för att ha kallat folk som samlats för bland annat "apjävel", "neger" och "pajas" med att det är "mänskligt" att säga även rasistiska saker om man befinner sig i en stressande situation.

Nej, i april handlade det om fotboll. Om att grova hot riktade mot Reinfeldts favoritlag Djurgårdens tränare och ordförande fått dessa att välja att avgå.

Så starkt reagerade Reinfeldt på detta att han kallade det för ett "underkännande av rättsväsendet" och ett hot mot demokratin.

Men när det brinner i förorten håller sig regeringschefen borta – och hans justitieminister hänvisade i sin tur vidare till integrationsministern och känslan i måndags och igår av att vi befann oss i en omgång av "Svarte Petter" var påtaglig.

Dagens Nyheters politiska kommentator Maria Crofts förklarar varför: "Att statsråden hellre kommenterar idrottsvåld än kravaller i förorterna är ingen slump. Ingen skulle komma på tanken att ställa Fredrik Reinfeldt till svars för fotbollshuliganernas framfart. Men politikerna har tveklöst ansvar för hur det ser ut i samhället."

Att Reinfeldt slutligen uttalade sig igår handlar nog mindre om att han kommit till insikt om att det var dags att ta kommandot – och mer att pressen visste att han hade möte med EU-nämnden och fattade att han inte skulle kunna undvika dem på vägen ut därifrån.

Det riktigt tråkiga är att Reinfeldt inte haft en tanke på att nyansera tongångarna. Vad som gällde för fotbollshuliganer för en månad sedan gäller för tonåringar nu: de är brottslingar och ett hot mot demokratin.

Inte bara saknas minsta lilla erkännande av att det utanförskap som många av Husbyborna omfattas av är en konsekvens av politiska beslut, Reinfeldt verkar dessutom mena att polisens agerande står över ifrågasättande.

De sex ungdomar som greps efter gårdagsnattens upplopp är mellan 14 och 19 år. Att fördöma dessa och andra ungdomar som dragits med i upploppen som förhärdade brottslingar som frivilligt ställt sig utanför samhället vore faktiskt även det ett hot mot demokratin.

Husby är ett starkt etniskt segregerat område. Valdeltagandet ligger mellan 50 och 60 procent. Arbetslösheten är hög och ungdomsarbetslösheten ännu högre. Andelen ungdomar med ofullständig grundskoleutbildning är skyhög och många lever på långvarigt försörjningsstöd.

Vissa svenskar känner redan att det är kört för dem. Det är inte ett försvar för vandalism. Men det vore korkat att inte förstå att det är en förklaring.

Annons