Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föroreningar stoppar husbyggen på Svanö

Planen att bygga nya bostäder på attraktiva strandtomter på Svanö har gått om intet. Anledning är bland annat att det har upptäckts föroreningar i marken som gör området olämpligt för boende. Miljö- och byggnämnden har därför beslutat avbryta planprocessen för att utreda möjligheten till bostadsbyggande.

Kramfors kommun har en uttalad strategi att finna intressanta områden i strandnära lägen där det är möjligt att bygga bostäder. Syftet är förstås att locka människor till att bosätta sig i kommunen.

Flera förfrågningar har kommit när det gäller nybyggnationer på Svanö. Ett område efter Sågvägen söder om gamla färjeläget, där marken till största delen är kommunägd, ansågs intressant. En visionsgrupp på Svanö hade också kommit fram till att det saknades bostäder på ön, inte minst möjligheter att bygga nya villor. Det blev därför 2009 aktuellt att göra en ny detaljplan över det 1,2 hektar stora området med sikte på att bygga ett antal nya småhus på strandnära bostäder.

Men nu avbryts alltså planprocessen då markundersökningar visat att det finns föroreningar i marken på området. Avståndet på cirka 500 meter mellan det kommunala vatten- och avloppsnätet och det tilltänkta bostadsområdet har också bidragit till att avbryta processen. Kostnaden för att bygga ut VA-nätet anses inte som försvarbar med hänsyn till möjliga intäkter.

Miljö- och byggkontorets chef Rolf Wickström stänger dock inte helt dörren för husbygge inom området.

– Om det finns intresse skulle det kunna göras en bygglovsprövning för något enstaka hus.