Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förorenad mark återställs

Nu har arseniksaneringen i Helgum kommit i gång. De förgiftade jordmassorna grävs upp och fraktas bort och nästa vår ska marken återställas.

Det är gamla "synder" som nu rättas till. Från mitten av 30-talet och cirka tio år framåt fanns en impregneringsanläggning på platsen, som ligger alldeles intill nuvarande Helgums skola. Under 50-talet användes området dessutom som upplag för kreosotimpregnerade telefonstolpar.

I det aktuella området byggdes på 80-talet fyra villor och de familjer som bor där påverkas i allra högsta grad av saneringen, det är bland annat deras tomter som grävs upp.

– Det är en ovanlig sanering så till vida att den görs i ett bostadsområde, säger Gustav Sjölund från konsultförtaget WSP Samhällsbyggnad i Umeå.

Att marken i området har varit är förgiftad har man känt till länge. Men det dröjde innan man började göra något åt det. På 80-talet gjordes en markundersökning som resulterade i en mindre sanering. Då schaktades jorden från ett 100 kvadratmeter stort område bort.

Men den insatsen räckte inte på långa vägar. Så sent som 2009 gjordes en ny undersökning och då konstaterades att det fanns en hel del arsenik i marken. De högsta halterna återfanns i områdets norra del, där bostadshusen ligger och med hjälp av pengar från Naturvårdsverket kunde för ett år sedan ytterligare en undersökning göras.

Den kom fram till att ett 1400 kvadratmeter stort område måste saneras.

– Vi gräver ur och fraktar gjorden till godkända deponianläggningar. En hel del går till Högberget i Kramfors men de värst förorenade går till en anläggning i Umeå, berättar Gustav Sjölund.

De boende i området fick för flera år sedan rådet att inte låta barn krypa på marken och att inte gräva så mycket. Men från och med nästa sommar ska de restriktionerna vara borta.

– Vi tar bort jorden och fyller på med ny i höst, det ska vara klart i oktober eller november. Men någon återställning med gräs och andra planteringar går inte att göra förrän till våren, säger Sjölund.

Den arsenik som hittats finns på ett djup på ner till 0,7 meter. I grundvattnet, som ligger 3-7 meter under markytan, har inga förhöjda halter uppmätts. Saneringsarbetet är förenat med en mängd försiktighetsmått, allt för att inte föroreningarna ska sprida sig. Målsättningen är att området efteråt ska kunna användas för bostadsändamål och att bär, svamp och odlade grönsaker ska kunna ätas utan risk för hälsa

Hela saneringen finansieras med pengar från Naturvårdsverket.