Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnya och förändra med batik

Många har sett den men få har prövat den. Batikens färggranna, flammande mönster får oss att associera till 60-tal och festivaler. Visst signalerar plaggen ”gör-det-själv” och det är precis vad som ska testas. Allt som krävs för att göra en gammal trasa till en fräck och personlig skrud är lite fantasi och ihärdiga fingrar!
Batik är en flera tusen år gammal konstform som härstammar från Java.

Annons

På 1960-talet gjorde den sitt stora genombrott i västvärlden och står numera nästan som en symbol för fredsmarscher, hippies och gröna vågen. För dem som levde då, ja. Det är nu längesen färgglädjen syntes på gatorna och den är värd en ny chans.

LETA NOGA OCH TÄNK TILL
Längst inne i garderoben gömmer de sig. Alla missfärgade och urtvättade T-shirts som aldrig används, de trista ljusa underkläderna som är hur opersonliga som helst och några andra plagg som helt enkelt skulle behöva ett lyft.
Andra textiler som är roliga att färga kan till exempel vara sängkläder eller gardiner. Det är inget tvång att tygerna är vita, men skall du använda dig av färgade plagg är det viktigt att du tänker på färgblandningen.
Ett rött örngott som färgas med grönt kan bli brunt och en gul tröja som färgas med blått blir antagligen grön.

FANTASIFULL KREATIVITET
Till skillnad från vanlig färgning av textiler, går batik ut på att skydda delar av tyget från färg för att skapa ett mönster. Det finns många olika tekniker att använda sig av när man håller på med batik.
Knytbatiken är perfekt för nybörjare. Med hjälp av snören eller gummiband kan man få fram en mängd olika mönster och effekter. Genom att knyta flera hårda varv med snöre runt tyget skapas en ring.
Att skrynkla ihop tyget till en boll som stadgas med snören, ger en spännande och flammig effekt.
Du kan testa att slå en knut direkt på tyget, passar speciellt bra på ärmar och byxben.

Testa dig fram och låt fantasin skapa.


* FAKTA / HUR GÖR MAN

Materialet som krävs är:
> Textiler att färga
> Textilfärg och infärgningssalt (läs på förpackningen)
> Snören och sax
> Hink och vatten
> Tvättmaskin

1. Ta en titt på textilerna du tänker färga och fundera över vilken effekt du önskar. Ett påtänkt mönster blir ofta bättre!

2. Skrynkla, slå knopar, vik och knyt ringar. Huvudsaken är att du ser till att snörena är hårt knutna runt plaggen, annars riskerar de att lossna i tvättmaskinen.

3. Fyll hinken med vatten och blöt textilerna ordentligt.
4. Stoppa nu plaggen i maskinen tillsammans med färgen, vars instruktioner av temperatur och tvättprogram är viktigt att följa!

5. När maskinen är klar har du en del knepigt arbete framför dig med att lossa på alla snören och andra knopar.

6. Kläderna är nu färdiga. Tänk på att de fäller mycket färg första tvätten. En god ide är att tvätta dem på en gång för att slippa oroa sig!

Nina Johansson

UNG

Mer läsning

Annons