Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Formulering om tidskriftsstöd ändras

Annons

Kulturdepartementet ändrar den omdiskuterade formuleringen av vilka kulturtidskrifter som ska få statligt stöd. Ändringen är dock så vagt formulerad att det är svårt att förstå vilka tidskrifter som omfattas.

Det känns som att de tyckte att de fick så mycket kritik att de var tvungna att ändra lite grand. Men egentligen är det inte så mycket som är ändrat i sak, konstaterar Siri Reuterstrand, ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter.

I den tidigare skrivningen stod det bland annat att tidskriftsstödet i första hand ska gå till dem vars "huvudsakliga inriktning är kulturell debatt". Den formuleringen har i en promemoria ändrats till att det handlar om kulturdebatt "i vid mening".

Kulturrådet avgör

Marcus Hartmann, politiskt sakkunnig på departementet, vill inte förtydliga vilka tidskrifter som omfattas av den nya skrivningen.

De som har att besluta om vilka som ska få stöd är Kulturrådet, det gör inte vi. Även den gamla definitionen öppnade för olika tolkningar.

Siri Reuterstrand är inte nöjd med svaret:

Farhågorna vi hade innan ligger kvar. De jag är mest orolig för i första steget är invandrartidskrifterna vars stöd försvinner med den här skrivningen.