Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlorad omkostnadstaxa ersätts av höjd hyra

Annons

Omkostnadstaxan i äldreomsorgen om 100 kr var lagstridig vilket avgjordes av förvaltningsrätten i höstas. Återbetalning, utom aug-sept, sköts upp till efter årsskiftet. Det var noga uträknat av välfärdsförvaltningen och dess politiker. Från och med 1 jan. 2013 höjs nämligen hyran för rummet om 30 kvm med, i min mors fall, 111 kr/mån. Vips har kommunen tagit tillbaka hundralappen plus 11 kr till.

Vad har förbättras på rummet där gamla framlever sina sista dagar som gör att hyran höjs med tusentals kronor per år? Bolåneräntan är för närvarande lägre än någonsin vilket även torde gälla kommuner. Äldreomsorg i Örnsköldsvik är så dyr att i princip hela pensionen försvinner i avgifter för ett rum på max 30 kvm inklusive måltider. Hur beräknas servicenivå och kvalité i förhållande till priset?

Äldre har rätt att kräva 100 procent kvalité och service. Min mor ligger till sängs dygnet runt. Hon betalar 238 mån/för el, 255 kr för servicepaket och nu 111 kr påslag på hyran. 4345 kr/mån för 30 kvm. plus måltider 2938/mån, omsorgsavgift och skatt. I början av 2012 hade omsorgen samlat in en buffert på 30 miljoner, för eventuellt införande av LOV hette det, som ännu inte införts.

Omsorgen går numera med vinst. Har kommunen gjort kommunalt bolag av äldreomsorgen också? Skattefinansierad verksamhet får nämligen inte gå med vinst enligt lag! Det är illa när invånarna inte kan lita på sin kommun. Diskrimineringen av äldre i Sverige kan kallas diktatorisk.

Regering och riksdag har fört över AP-fonder till statskassan för att rädda banker som förlorat i den globala spekulationsekonomin. Ett pensionssystem där pensioner sänks med automatik vid låg tillväxt har införts. Pensionärer får betala högre skatt än inkomsttagare.

Var fjärde plats i äldreboenden, cirka 30000 platser har dragits in. Kvalitén på skattefinansierad sjukvård och omsorg av äldre kan med rätta ifrågasättas. Pengar ska till varje pris tas från gruppen äldre som numera väntas jobba till 75 år. Politikernas pensioner berörs inte av den svenska modellen - att diskriminera en åldersgrupp. Politiker omfattas av inkomstgaranti och kan gå i pension redan vid 47 års ålder.

EVA GIDLUND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel