Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förläng torget mot Nygatan och bygg en till galleria

Ordet fritt-redaktören undrade 26 februari vad jag skulle vilja mötas av när jag kommer ned till Stora torget i Örnsköldsvik. Jag ska här så kort som möjligt försöka ge min framtidsvision.

Nedre delen av stan utarmas alltmer med nuvarande koncentration av systembolag, apotek och gallerior uppe vid E4-genomfarten. Därför vill jag ha det så här:

1. Höj Örnparken en våning och förläng nuvarande torg ned till Nygatan.

2. Flytta Örnskulpturen rakt upp till övervåningen på Nya Stora Torget.

3. Bygg en stor galleria under Nya Torget med entréer både från Nygatan och nuvarande torg. Inred där för inomhus väntsal för lokala busstrafiken, affärer, kontor, toaletter med mera. Utnyttja de redan befintliga skyddsrummen som finns där sedan Andra världskriget.

4. Uppe på, vill jag se utescen, turistbyrå, lekplats, soffor, bord, parasoller, flaggor och vimplar.

5. Behåll nuvarande kiosken/baren på torget och bygg ut den till en tilltalande restaurang med servering både ute och inne. Tillåt att uteserveringen får ha praktiskt trädäck med räcken, om restauratören vill, så ha det.

Läs mer (insändare): Elever från Nolaskolan bidrar till levande stadskärna

6. Nuvarande skulptur Sörköraren har krupit tillräckligt länge längs efter backen. Sätt upp den på en ordentlig sockel. De barn, som vill leka, kan göra det på lekplatsen längre bort på det förlängda Nya Torget.

7. Taxistationen ska tillbaka till torget, kanske på samma plats som förut i ett trevligare fodral. Det förbättrar taxis kundservice till Ö-viksborna.

8. Förändra trafikmiljön! Låt taxi och absolut nödvändig annan trafik få köra enkelriktat, diagonalt över torget från Hamngatan, via Torggatan, förbi Biblioteket ner till anknytning av Strandgatan.

9. Ge plats åt marknadsstånd och annan försäljning alla dagar, förslagsvis i torgets nordvästliga del.

10. Självklart ska det för handikappade finnas ett antal parkeringsplatser på torget.

Ha de!

Konstnär Bo Westberg-Gren

■■ Vad vill DU mötas av när du kliver in på Stora torget i Örnsköldsvik? Skriv till Ordet fritt och berätta. För att skriva en egen insändare, klicka här.

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel