Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förkylt för Kramforsborna

En rejäl förkylning har drabbat Kramforsborna. Feber i flera dagar, ofta åtföljt av en envis hosta, har fått många att bädda ner sig. Och i den nyöppnade infektionsmottagningen på Kramfors vårdcentral är väntrummet fullt.

- Det är många förkylningar nu. Mottagningen har ibland haft upp emot 35 patienter på två timmar så jag hoppas kulmen snart är nådd, säger Lena Nilsson, verksamhetschef vid Carema vårdcentral i Kramfors.

Infektionsmottagningen, som är öppen två timmar om dagen och dit man kan komma utan tidsbeställning, har inte öppnats med anledning av förkylningsepidemin. Den är i stället ett försök för att utnyttja läkartiderna mer effektivt.

- Nu när vi har fem läkare så testar vi om det här kan vara ett sätt att få loss läkartider. Vi kör i tre månader sedan ska vi utvärdera och se vad det gav, säger Lena Nilsson.

Med tanke på den förkylning som spritt sig bland Kramforsborna kunde inte mottagningen ha öppnat vid en lämpligare tidpunkt.

- Men jag hoppas att det bara är nu det är sådant här tryck och att det blir lite rimligare belastning snart.

Förkylningsepidemin märks också på skolorna där både elever och personal drabbats.

- Vi har cirka 40 nyanmälda sjukdomsfall bland eleverna den här veckan och även förra veckan var många borta. Bland personalen är det däremot något bättre nu, säger Göran Löfroth, rektor vid Gudmundråskolan.

Grannkommunerna verkar däremot ha klarat sig undan från förkylningen, i alla fall hittills. En rundringning till några skolor i Sollefteå och Härnösand visar att man där inte har någon anmärkningsvärd sjukfrånvaro bland elever och personal.


MARGARETA CRONQUIST
070-650 24 61