Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förkastligt ur ett demokratiskt pespektiv – se till att medborgarna involveras i regionfrågan

Indelningskommitténs uppgift, att dela in ett land i nya regioner, kan verka vara en enkel uppgift. Man samlar läns- och kommunalpolitiker i möten och ritar om kartan. Skickar ut kartan på remiss till myndigheter och sedan är man klar. Ur ett demokratiskt perspektiv är detta förfarande helt förkastligt. Ingen av de politiker som sitter i dessa församlingar har gått till val på eller fått mandat av sina väljare att ingå några avtal om förändrade gränser.

På vilket sätt kan vi väljare avkräva ett ansvar av dessa politiker? Speciellt ifall vi inte får chansen att säga vad vi tycker i ett val eller en folkomröstning? Indelningskommittén måste ta sitt ansvar och se till att medborgarna blir involverade i den förändring som är på väg att ske.

■■ För fler insändare, klicka här.

Självklart måste även ansvaret ligga på indelningskommittén att säkerställa att politikerna klarar av att hantera ytterligare en fråga utan att bli snurriga och tappa fokus på de ordinarie arbetsuppgifterna. Här i Västernorrland har politikerna helt tappat bort sig i den nya stora frågan. Landstinget Västernorrland kastar sig över länsstyrelsens regionala utvecklingspengar och ska bilda region 2017 och har samtidigt förhoppningar om att bilda en ny storregion med de fyra nordliga länen 2019. Två omorganisationer inom loppet av ett år, är det rimligt?

Politikerna i landstinget har helt tappat fokus på de frågor de egentligen ska sköta, påhejade av partikamrater i kommunerna.

Mathias Westin

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel