Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhastat pakistanskt segerrop

Annons

Pakistans premiärminister hävdade på lördagen att landets armé har drivit ut talibanerna ur klanområdet Södra Waziristan. Några timmar senare medgav han att han uttalat sig förhastat.

Pakistanska armén gick in i det laglösa klanområdet vid afghanska gränsen i oktober med ambitionen att krossa de talibanmiliser som förskansat sig där. Även al-Qaida och andra militanta grupper tros ha gömt sig flera år i det otillgängliga bergsområdet som aldrig helt inlemmats i pakistanska samhället.

Insatsen har avslutats i Södra Waziristan och nu diskuteras det en fortsättning i Orakzai, sade premiärminister Yousuf Raza Gilani till reportrar i staden Lahore.

Senare på dagen sade han i en intervju att han inte riktigt menat det han sagt och att det inte går att bedöma hur länge insatsen i Södra Waziristan ska fortsätta.

Han skyndade sig att tillägga att offensiven "går ganska bra".

Många väpnade islamister tros under hösten ha flytt till klanområdet Orakzai, ungefär mitt i det långsträckta klanbältet längs Pakistans gräns mot Afghanistan. Många tros också ha tagit sig till Norra Waziristan och Kurram, två andra områden som styrs av konservativa klaner.

Militäroffensiven mot Södra Waziristan har varit en av arméns största insatser på åtskilliga år. Omkring 30 000 man har deltagit i striderna. Under den tiden tros Orakzai ha blivit nytt centrum för militanta islamister, inklusive al-Qaida. Underrättelsekällor säger att halvmilitära styrkor redan i flera veckor har slagit till mot Orakzai, även med flygunderstöd.

De pakistanska talibanernas ledare Hakimullah Mehsud är en av dem som tros befinna sig i Orakzai.

Sedan offensiven i Södra Waziristan inleddes har talibanerna slagit tillbaka med en lång rad självmordsattentat i pakistanska storstäder.