Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förgiftade sågverket i Marieberg ska saneras

Många års väntan är äntligen över för det gamla sågverket i Marieberg. Ett av Sveriges mest förgiftade områden ska äntligen börja saneras. Representanter för projektet höll i går kväll ett informationsmöte för allmänheten i Mariebergsgården.

Ända sedan 2004 har förhandlingar kring ansvarsfrågan förhindrat påbörjandet av saneringen i området kring det före detta sågverket i Marieberg. En ansökan om 135 miljoner har legat hos regeringen. Nu helt plötsligt i början av oktober beviljades 30 miljoner, av vilka tolv måste användas redan före utgången av mars nästa år.

– Det är full fart framåt nu, sa Staffan Östman från Tekniska kontoret.

Hur mycket pengar som SCA ska stå för var tydligen fortfarande inte klart, förhandlingar pågår ännu.

Kommunen har tagit på sig rollen som huvudman, framför allt för att få igång projektet. Man befinner sig just nu i ett förberedelseskede. Starten ska förhoppningsvis kunna ske i december, och under de tre närmaste månaderna planerar man att genomföra följande:

* Hantering av massor – en gummiduk ska läggas ut på udden vid det så kallade Tivolit, och dit ska man ta jordmassor från Torken och husvagnsplatsen för prover

* En transportväg ska byggas

* En dagvattenkulvert ska byggas vid husvagnsplatsen

* Upphandling av sanering och rivning av Torkhuset ska genomföras

När röjning och avverkning av området är klart räknar man kunna riva Torken i slutet av januari. Det här skedet av projektet ska vara färdigt i augusti 2013. Av de beviljade medlen ska det finnas kvar sju miljoner för utredning av fortsatta arbeten. Man har gott hopp om att mer pengar ska beviljas, då det ligger i allas intresse att avsluta ett påbörjat projekt.

Hela saneringen beräknas bli klar under 2016.

Eftersom konstnärskollektivet Norra Orienten tillsammans med Köja-Marieberg lokalhistoriska förening i och med rivningen av Torken förlorar en lokal i vilken man har investerat mycket arbete och en hel kapital, har olika ersättningsalternativ diskuterats.

– Tillsammans ska vi göra det så bra som möjligt, sa Staffan Östman.