Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förgiftad industrimark förvandlad till friluftsområde – Marieberg invigdes på söndagen

Det här var Sveriges mest dioxinförgiftade område. 46 500 kubikmeter förgiftad jord har schaktats bort, 48 000 fräsch jord har lagts tillbaka. Och efter drygt tio år kunde Staffan Östman från Kramfors kommunutvecklingsavdelning utbrista: Äntligen!

Läs också: Svantes sågverksmark ska saneras på gifter – vill ge bort maskinhuset

Området kring gamla Mariebergs sågverk invigdes officielltunder söndagen. Marken är sanerad, det är inte hälsofarligt på något sätt attvistas där, och där sågverket en gång låg är det nu ett rekreationsområde.

Tal hölls, band klipptes, förfriskningar serverades. Ett vårdträd planterades som en symbol för hur området ska vårdas.

Sven Pahlin, 95 år gammal, boendes i Nyhamn, är en av de sista levande personerna som har arbetat vid sågverket i Marieberg. Han varsågsnickare, och jobbade omkring åtta år vid sågverket.

Han minns mycket väl hur bekämpningsmedlet pentaklorfenolkom i stora säckar, öppnades

för hand, hälldes i stora kar och blandades medvatten. Sedan impregnerades virket med medlet för att inte mögla.

- Allt rann ut på backen, ingenting togs tillvara.Och vi hade gummihandskar som enda skydd, vi hade ingen aning hur farligt detvar, säger Sven Pahlin.

Läs också: Gifterna i Marieberg är borta

Han säger sig själv inte ha haftnågra som helst besvär av gifthanteringen, han vet inte heller av någon annansom haft det.

Även om Sven tvivlar på att alltdioxin är borta ur marken, tycker han att det ser jättefint ut på området.

- De har verkligen gjort det snyggt. Jag har litesvårt att gå, men hoppas att det kan bli ett och annat besök här ändå, säger Sven Pahlin.

Det är en mycket lång industriepok som nu går i graven. Mariebergs sågverk anlades 1862 av grosshandlare Johan Berger. Han döpte sininvestering efter sin fru och dotter som båda hette Marie. Verksamheten pågickfram till 1970, och därefter lämnades området mer eller mindre åt sitt öde.

Det finns spår kvar från sågverkseran, det väldiga plåtmagasinet dominerar fortfarande området, det finns dessutom lite strökaj längs med stranden.

Det finns stora förhoppningar att friluftsområdet ska utvecklas ytterligare.

■ ■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.