Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förföljelse av albiner gav asyl

Annons

En ung malier som säger sig vara förföljd av häxdoktorer i hemlandet eftersom han är albino har beviljats asyl i Spanien.

Den 22-årige Abdoulaye Coulibaly tog sig olagligt till Kanarieöarna i mars i år sedan han flytt undan flera kidnappningsförsök i huvudstaden Bamako, rapporterar El Pais.

Två gånger försökte de kidnappa mig. Jag vet att de har huggit fingrar och händer av andra albiner för att använda dem i ritualer, säger Coulibaly till tidningen.

Myterna om magiska egenskaper hos "vitskinnade svarta" sägs ha många hundra år på nacken i vissa afrikanska samhällen. De senaste åren har över 50 albiner mördats och lemlästats i Tanzania och Burundi. Enligt tanzanisk polis kan kroppsdelar från en albino - öron, näsor, könsdelar, armar - totalt inbringa uppemot en halv miljon kronor.

Internationella Rödakorsfederationen har engagerat sig i albinernas situation, och kräver att afrikanska regeringar ökar skyddet för gruppen och slår till mot dess angripare.

Coulibalys asylansökan stöttades också av den berömde malinesiske sångaren Salif Keita, också han albino.

Här är mitt liv inte i fara. Jag har uppfyllt min dröm, säger Coulibaly själv efter asylbeskedet.

Han hoppas nu kunna få återförenas i Spanien med sina två bröder som också de är albiner.