Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författarförbundet tar strid för Per Andersson

Annons

Författarförbundet ställer sig nu bakom Per Andersson och menar att Malin Lagerlöf gjort sig skyldig till upphovsrättsbrott i sin pjäs "Fursten".

Ytterst handlar det om hur mycket en dramatiker kan låna ur en fackbok.

Malin Lagerlöfs kritikerrosade pjäs om näringslivsgiganten Jan Stenbeck hade urpremiär på Uppsala stadsteater i våras. Per Andersson, författare till biografin "Stenbeck: en biografi över en framgångsrik affärsman", anser att hon lånat alltför mycket ur hans bok utan att ha frågat honom eller nämnt honom som upphovsman.

"Principiellt viktigt"

Efter att ha drivit frågan på egen hand och efter att flera andra författare, däribland Augustpristagaren Ingrid Carlberg, talat i hans sak och krävt att Förförfattarförbundet agerar får nu Per Andersson förbundet bakom sig.

Det här en fråga som är principiellt viktig för alla våra medlemmar, säger Författarförbundets ordförande, Gunnar Ardelius.

Till domstol

Styrelsen ska ta upp frågan den 11 december men arbetsutskottets förslag är att förbundet ska driva frågan till domstol.

Det viktiga är få frågan ordentligt utredd, säger Gunnar Ardelius som menar att fackboksförfattare tenderar att ha en svagare upphovsrättslig ställning än skönlitterära författare. Om en romanförfattare skriver en bok och någon tar därifrån, då är det lättare att identifiera. Men det kan ligga otroligt mycket arbete bakom även en facktext, och det är viktigt att det finns ett skydd även för den, säger Gunnar Ardelius.

Dramatikerförbundets förbundsordförande Susin Lindblom vill i dagsläget inte kommentera Författarförbundets beslut. Tidigare i höst har hon framhållit att boken och pjäsen är två helt olika litterära verk, och att Malin Lagerlöf använde sig av flera dokumentära källor, däribland egna intervjuer, när hon skrev sin pjäs.

Mer läsning

Annons