Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren Tom Clancy är död

Annons

Tom Clancy är död.

Deb bästsäljande författaren skrev under sin karriär en rad uppmärksammade deckare varav flera blev storfilmer, som "Jakten på Röd oktober" och "Patrioter".

Den amerikanske deckarförfattaren Tom Clancy är död. Enligt Baltimore Sun dog han på sjukhuset Johns Hopkins i Baltimore på tisdagen efter en kort tids sjukdom. Han blev 66 år gammal.

Debuterade 1984

Tom Clancy föddes i Baltimore och debuterade som romanförfattare 1984 med "Jakten på Röd oktober" som blev en bästsäljare - precis som många av hans senare böcker. Efter utgivningen fick Tom Clancy uppmärksamhet, bland annat av den amerikanska militären, för sina djupgående tekniska kunskaper om sovjetiska ubåtar och vapen. Han hade dock ingen militär bakgrund men var, enligt New York Times, sedan unga år "besatt" av marinhistoria.

I "Jakten på Röd oktober" introduceras också den fiktive CIA-agenten Jack Ryan som kom att figurera i de flesta av Clancys romaner - bland de mer uppmärksammade märks "Patrioter" och "Summan av skräck".

Många filmatiseringa r

Flera av Tom Clancys böcker har blivit filmer och Jack Ryan har spelats av en rad namnkunniga skådespelare som Alec Baldwin ("Jakten på Röd oktober"), Harrison Ford ("Patrioter" och "Påtaglig fara") och Ben Affleck ("The sum of all fears", baserad på "Summan av skräck"). En helt ny film om Jack Ryan, med Chris Pine i huvudrollen, väntas dessutom få svensk biopremiär i januari nästa år.

Tom Clancy var också en av grundarna till tv-spelsföretaget Red Storm som bland annat utvecklat spelserier som "Tom Clancy's Ghost Recon" och "Tom Clancy's Splinter Cell".

Hans senaste bok "Threat vector" gavs ut i USA i fjol. Den finns ännu inte utgiven på svenska

Enligt CNN hann Tom Clancy färdigställa en sista roman, "Command authority", som är planerad att ges ut i USA i december.

Mer läsning

Annons