Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författare och teolog i predikoduell i Själevads kyrka

Bo R Holmberg och Ulla-Britt Sundin möttes i en predikoduell under en gudstjänst.

Annons

Tredje advent höll Ulla-Britt Sundin sin sista gudstjänst innan avskedspredikan på annandagen. Denna gång skulle hon med författaren Bo R Holmberg mötas i en predikoduell över dagens evangelietext om hur Johannes Döparens lärjungar sändes till Jesus för att få bekräftelse på att han var den Messias som utlovats i Gamla testamentets skrifter.

I mässans inledning avtackades de två kyrkvärdarna Ulla Einarsson och Barbro Eklöf. De hade längsta tjänstgöringen av nuvarande kyrkvärdskollegium, Ulla i 25 år och Barbro något år kortare. De ersätts bland annat av Helén Östmar-Rosdahl som hälsades välkommen med en liten ceremoni i närvaro av övriga kyrkvärdar.

Predikoduellen var ingen tävling utan skulle visa en författares och en teologs olika sätt att behandla predikotexten. Den inleddes med att kyrkvärden Anders Hörnblad läste evangeliet. Bo var först i tur. Efter att ha återberättat Johannes Döparens tragiska slut, känt från både Matteus och historikern Josefus, tryckte han på det märkvärdiga att Johannes Döparen tvekade om Jesu uppdrag trots att han var den som enligt alla fyra evangelister döpt honom.

Händelsen finns återgiven på ett annat ställe i NT, nämligen i Lukas evangelium, och Bo valde att även citera Lukas version (som utelämnat att Johannes vid tillfället satt fängslad). Hans lärjungar kom när Jesus befann sig mitt i att han botade många människor och det därför var naturligt att Jesus bland annat kunde hänvisa till vad de sett och hört.

Lukas version gjorde det också troligt att de verkligen kom tillbaka och återberättade Jesus svar på deras fråga. Bo avslutade sin utläggning med att framföra att Johannes Döparen genom sitt enkla levnadssätt och det han predikade också kunde vara ett föredöme för oss.

Ulla-Britt valde att sätta in Johannes Döparen i sammanhanget, först av nutida hjältar och modiga, sedan som den siste i raden av profeter. Hon menade att frågan som Johannes ställde var ett resultat av att tvivel infunnit sig efter att mycket hänt i Johannes liv. Jesus valde att inte svara ett tydligt ja, utan istället att ge pusselbitar till ett svar.

Slutligen föreställde hon sig vad en profet som Johannes skulle ha sagt om dagens svenska samhälle, att jäkt gör att vi glömmer vårt själsliv, att vi förbrukar naturresurser utan tanke på framtiden, att barn mår dåligt och att bristande respekt mellan människor uppmärksammats i metoo-rörelsen. Han skulle ha uppmanat oss till omvändelse och att söka efter Guds rike som finns inom oss alla.

Högmässan avslutades med nattvard.

Per Sundin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel