Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författare inget höginkomstyrke

Annons

Branschtidningen Svensk Bokhandel har försökt bena ut det ekonomiska läget för den svenska författarkåren. Och trots att författarens stjärnstatus höjts under 2000-talet, har inte inkomsterna hängt med. Bara runt 300 av landets författare kan försörja sig helt på författandet.

Bland Författarförbundets drygt 2 000 medlemmar visar den senaste undersökningen att medianinkomsten bland medlemmarna var 210 000 kronor per år. Men överlag kom bara 39 000 kronor från själva författandet, resten av inkomsten kom från andra sorts arbeten.

Bland de cirka 130 författare som får garanterad författarpenning från Författarfonden var medianlönen 238 000 kronor år 2007. Av den årsinkomsten kom ungefär hälften från författarpenningen.

"Lite grovt taget är alltså 120 000 kronor om året vad en aktiv men inte kommersiellt framgångsrik författare i dag tjänar på sitt skrivande", skriver Svensk Bokhandel.

Tidningen har också försökt räkna fram hur många som kan försörja sig enbart på författande. Bland de som verkar helt på marknadens villkor och alltså inte erhåller stipendier och dylikt, uppskattas antalet till ett drygt 100-tal. Om man inkluderar författare som erhåller författarpenning, statlig konstnärslön eller andra längre stipendier, uppskattas antalet heltidsförfattare till runt 300.