Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författare får digital utsmyckning för halv miljon – Alfhild Agrell hyllas i Härnösand

Härnösands kommun satsar närmare en halv miljon kronor för att hedra författaren Alfhild Agrell som föddes i Härnösand i mitten av 1800-talet. Det ska bland annat installeras en digital utsmyckning.

Annons

Alfhild Agrell föddes i Härnösand 1849 och bodde där under sin barn- och ungdomstid.

I maj 2015 beslutade kommunfullmäktige att området mellan konsthallen, Stora torget och Västra kyrkogatan ska heta Alfhild Agrells plats.

Samtidigt beslöutade att platsen ska ges en konstnärlig utsmyckning. Bakgrunden är ett medborgarförslag som lämnats in med önskan att en gata eller ett torg skulle namnges efter den berömda härnösandsförfattaren.

Ett förslag till konstverk har nu tagits fram i samarbetemed Alfhild Agrell-sällskapet och konstkonsulenterna i Västernorrland.

Förslaget är att det ska bli en digitalutsmyckning av platsen. Det blir ljud, bild och/eller text som kommer att gestalta den miljö Agrell växte upp i och hennes nytänkande författarskap och texter.

Läs mer: Välmatad Alfhild Agrell

Kommunstyrelsen beslöt i tisdags att avsätta pengar 80 000 kronor 2017 och 450 000 kronor 2018.

– Jätteroligt att vi i Härnösand kan lyfta fram Alfhild Agrell på det här sättet och samtidigt möjliggöra en spännande konstnärlig utsmyckning i centrum, säger Karin Frejarö (MP), kommunalråd och ordförande för kommunstyrelsens kulturutskott.

Läs mer: Alfhild Agrellpris instiftas

Alfhild Agrell föddes i Härnösand 1849 och bodde där under sin barn- och ungdomstid. Hon debuterade som författare vid trettio års ålder och blev mest känd som dramatiker. AlfhildAgrell-sällskapet bildades i Härnösand 2012.

Annons