Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagsfusion i Sollefteå – satsar miljoner på nya lokaler

Tillsammans blir vi starkare. Så resonerar Mählers smide och Sollefteå svetsmekano. De båda företagen vill gå samman och bli ett.

Verkstadsindustrin i Sollefteå kommun är inte stor. Men det finns några livaktiga företag. Mählers smide är ett anrikt familjeföretag från Näsåker som funnits i över 100 år. Sollefteå svetsmekano bildades 1985 och finns sedan 2000 i Forsmo. De båda företagen har samarbetat i flera år. Samarbetet intensifierades 2012 när Mählers holding bildades med de båda dotterbolagen Mählers smide och Sollefteå svetsmekano. Men nu tar man steget fullt ut och föreslår en fusion av de två företagen.

– Det är ännu så länge bara planer. Men vi har informerat personal och facket och ska snart inleda förhandlingar, säger Per-Erik Jakobsson, vd för Mählers holding.

Det nya företaget kommer att anta namnet Mählers smide. Men det kommer att lokaliseras i Forsmo, i nuvarande Svetsmekanos lokaler.

– Våra lokaler i Näsåker är trånga och det skulle bli väldigt svårt och dyrt att anpassa dem. Det kan vi däremot göra med lokalerna i Forsmo, säger Jonas Mähler, platschef på Mählers smide.

Uppskattningsvis sex till sju miljoner kronor kommer att investeras för att anpassa lokalerna till den nya företaget.

– Det ska vara bra lokaler och vi vill satsa på arbetsmiljön, säger Christer Näslund, platschef på Svetsmekano.

I dagsläget vattenkraft- och sågverksindustrin samt byggsektorn de största kunderna. Dessutom utgör legotillverkning en viktig del. Mählers smide och Sollefteå svetsmekano både konstruerar, tillverkar och monterar. Dessutom finns planer på att utveckla egna produkter.

Verkstadsindustrin är tuff. Det finns många konkurrenter. Det ställs också allt högre krav på olika certifieringar och det tillkommer en del nya EU-regler med mera.

– För att klara det måste man ha kraft och det får vi nu. Nu kan vi utveckla företaget positivt och möta nya marknader och kunder, säger Per-Erik Jakobsson.

Sammanslaget får det nya företaget ungefär 35 anställda och alla erbjuds arbete i det nya företaget. Men företagsledningen utesluter inte att det kan bli fler anställda i framtiden.

Enligt planerna ska ombyggnationen av lokalerna påbörjas i vår och efter semestern ska det nya företaget vara på plats fullt ut.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller till Android.