Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företaget bakom Ocean Gala: "Finns inget som kan stoppa det"

Polisanmälan mot Utansjö hamns ägare. Kommunalråd på krigsstigen och upprörda Utansjöbor. Men det stoppade inte kryssningsfartyget Ocean Gala från att lägga till i hamnen vid 16-tiden på tisdagen.

TV-klippet: Se vår livesändning från då Ocean Gala anlände till Utansjö på tisdagen.

– Utansjö är alldeles för litet för att kunna ta emot så många, säger Erik Sjölander, boende i Utansjö.

TV: Erik Sjölander från Utansjö om Ocean Gala: "Alla är emot det"

– Ett asylboende längs en gammal industrikaj kommer bara att skapa en massa problem för alla utom de som får betalt, säger Lars-Gunnar Hultin. landstingspolitiker (V) och själv boende i Utansjö.

– Vad ska de asylsökande göra här, det kan inte vara ett seriöst upplägg. Utansjö har tagit sitt ansvar i mottagandet. Det finns redan 150 asylsökande här. Vi klarar inte fler, säger Hultin.

En uppfattning som de båda delar med många Utansjöbor och Härnösandsbor som bevittnade fartygets ankomst.

Kommunen jobbade intensivt under tisdagen med att försöka stoppa planerna på ett asylboende ombord på Ocean Gala.

Under förmiddagen hade kommunen kontakt med Kustbevakningen och Transportstyrelsen. Det visar sig att hamnen saknar ISPS-märkning som är ett krav för att utlandsregistrerade fartyg ska få lägga till.

Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S):

– Vi är helt tagna på sängen. Hamnägaren begår ett lagbrott, det har aldrig hänt tidigare i Sverige och är väldigt olyckligt. Om det ändå visar sig att fartyget ligger kvar kommer vi att kräva bygglov, dessutom måste det göras en ny detaljplan för boende. I dag är området industrimark, säger Fred Nilsson.

Som på tisdagskvällen bekräftade för oss att det gjorts en polisanmälan.

Läs också: Kommunen slår tillbaka – gör polisanmälan direkt när flyktingfartyget lägger till

Kjell Tandberg företräder Floating Accommodations Sweden AB som hyrt in Ocean Gala. Han beklagar den situation som har uppstått.

– Det är bäst för alla parter att vi har en dialog. Vi har personal på plats i Utansjö men ingen från kommunen har kontaktat oss. De stoppade oss från att komma in i Härnösand tidigare i år och nu är det inte lämpligt att vi lägger till utanför staden, säger han i telefon från sitt kontor i Odessa, USA.

– Vi fullföljer vårt avtal med Migrationsverket. Det finns inget som kan stoppa det även om svensk lagstiftning säger något annat. Enligt europadirektiven krävs det inget bygglov för fartyg av den här typen, säger Kjell Tandberg.

Din kommentar till polisanmälan?

– Vi får se om de verkligen kan gör det, säger han.

Enligt avtalet mellan Migrationsverket och Floating Accomodations Sweden AB betalar Migrationsverket för alla platser på båten, oavsett hur många platser som används. Dygnshyran är 800 000 kronor, eller drygt 290 miljoner på ett år.

– Ja, vi hyr ju båten. Sedan får ju vi se till så att vi nyttjar båten i den omfattning som vi betalar för. Det måste vara vår strävan, säger Willis Åberg på Migrationsverket till Sveriges Televsion.

Han säger att Migrationsverket hade ett stort behov av platser när avtalet skrevs och att man var i en pressad situation.

– Ja, vi skulle inte ha skrivit det avtalet i dag.

Bakgrund: Här är alla turer kring Ocean Galas färd mot länet

Enligt avtalet skulle detsamma upphöra om inte leverantören fått alla tillstånd och påbörjat uppdraget inom två månader, dvs den tredje maj.

När så inte var fallet, valde Migrationsverket att förlänga tidsfristen med ytterligare två månader.

Där är läget just nu.

Ocean Gala har legat på varv i Kiel i Tyskland och har byggts om för att kunna ta emot totalt 1790 asylsökande. Båten ägare har satsat flera miljoner kronor.

– Allt kommer att finnas ombord, från utspisning till att det ska ordnas med olika aktiviteter. Verksamheten kommer att att ge lokala företag jobb, upp till åtta företag har vi redan kontakt med, berättar Kjell Tandberg.

Han räknar med att kunna öppna asylboende inom två veckor. I avtalet med Migrationsverket ska det vara i bruk senast den 3 juli.

– Alla kommer att bli jättenöjda. Vi erbjuder ett asylboende i toppklass och ni i media kommer att få en rundtur på båten så fort vi har ordnat med alla papper, säger han.

Hur klarar ni säkerheten?

– Ett fartyg som liger i hamn har en sträng säkerhetsprocedur, dessutom är hamnområdet inhängnat, säger Kjell Tandberg.

När vi pratar Mattias Lindholm, presstalesperson vid Kustbevakningen, runt klockan 20 i nio förklarar han att man genomfört rutinmässig kontroll av båten och att denna var utan anmärkningar.

– Den här typen av kontroll hade vi gjort alldeles oavsett när det anländer ett fartyg från tredje land. Vad som sker är att vi stämmer av besättningslistor och även kontrollerar diverse dokument, säger han.

Mer om Ocean Gala

TV: Kommunalrådet rasar över Ocean Gala: "Migrationsverket har gått bakom ryggen på oss"

Läs också: Febrilt arbete för att stoppa flyktingbåten: "Det kan inte vara ett seriöst upplägg"

Läs också: Flyktingbåten på väg till Utansjö – kommunen försöker stoppa planerna

Ledare: Susanne Sjöstedt: Varför är Ocean Gala på väg till Utansjö?!?