Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagens vinster går före de äldres trygghet

Riskkapitalbolaget IK ville sälja vårdbolaget Attendo i våras. Det gick inte så bra, priset blev inte tillräckligt högt. Debatten om vinster i välfärden hade gjort vårdföretaget mindre attraktivt för andra riskkapitalister inom och utom Sveriges gränser.

Annons

Men ägarna till IK ville ändå ha pengar. Därför plockar de nu ut en miljard kronor från Attendo. Går det inte sälja går det alltid att plundra bolaget på pengar, enligt devisen take the money and run.

Händelsen är den senaste i raden som visar hur svensk välfärd har förvandlats till en lönsam lekstuga för utländska och inhemska kapitalister.

En annan sådan händelse avslöjades i förra veckan. I en fönsterlös skrubb utan handtag på nya äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge hittades en instängd, nerkissad och svårt dement 72-årig dement man. Polisen som fann honom tyckte det var overkligt, som på film.

Vd:n på Aleris Omsorg, som driver äldreboendet som ägs av Wallenbergs Investor, förklarade i P1 att det kan vara en god lösning att låsa in dementa människor och att de har individuella vårdplaner för alla sina kunder. Det är dåliga bortförklaringar för ännu en oacceptabel vårdskandal.

Man behöver inte vara Nobelpristagare i ekonomi för att förstå sambandet. För att få ut största möjliga vinst, som är målet för ägarna, måste verksamheten rationaliseras.

Inom personalintensiva verksamheter som äldreomsorg går det ut över bemanningen. Det finns inte mycket annat att dra in på.

Konsekvenserna är inte heller svåra att räkna ut: Ju fler privata vinstdrivna vårdbolag desto sämre personaltäthet. Ju färre anställda desto fler inlåsta kunder. Ju hårdare press på personalen desto fler fall av vanvård.

Att ägarna sätter aktieutdelningen framför kvaliteten på omsorgen är inte konstigt. Sådan är kapitalismen. Investeringar ska ge avkastning, annars letar man efter andra mer lönsamma verksamheter.

Det är mer underligt att borgerliga politiker vägrar se problemen med vinstuttagen inom välfärden. Kristdemokraterna har ansvaret för frågorna i regeringen, och har tydligt satt vårdföretagens vinstintresse framför de äldres rätt till en trygg och säker omsorg.

Det kan vara en förklaring till att väljarna vänder KD ryggen. Partiet gick till val på parollen Ett mänskligare samhälle, men det rimmar dåligt med att låta skattepengar försvinna utomlands och låsa in dementa människor i fönsterlösa skrubbar.

Det är bra att debatten om vinster i välfärden har tagit fart. De måste begränsas och det finns flera kloka förslag från oppositionen på hur det kan göras.

Vad väljarna tycker är också glasklart. Svenska skattepengar ska gå till skola, vård och omsorg och inte till riskkapitalister.

Peter Franke

Annons