Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagens skuldbörda ökar snabbt

Annons

Företagens obetalda räkningar ökar lavinartat hos Kronofogden.

I Stockholm ökade antalet betalningsförelägganden med 70 procent i november.

Konjunkturen har börjat vända uppåt igen och det finns förhoppningar om bättre tider nästa år. Men företagens betalningsförmåga blir fortfarande bara sämre och sämre. I november ökade antalet betalningsförelägganden med 70 procent i Stockholm och med 40 procent i riket, visar kreditupplysningsföretaget Synas senaste konjunkturbarometer.

Den kraftiga ökningen i Stockholm kan vara ett tecken på att ett tufft år med uteblivna affärer nu kommer ikapp allt fler företagare, säger Synas informationsansvarige Harald Stjerna till TT. Det är den största ökningen för en enskild månad i Stockholm.

I Örebro län ökade antalet betalningsförelägganden med 144 procent. I Norrbotten fördubblades nästan antalet förelägganden.

Att fakturorna inte blir betalda drabbar både företaget som inte får betalt och företaget som inte kan betala. Det finns bara förlorare i den här dystra utvecklingen, säger Harald Stjerna.

Han hävdar att ett utslag i mål om betalningsföreläggande är en allvarlig signal eftersom företaget haft flera chanser tidigare att betala sin skuld.

Drygt 4 000 företag har utnyttjat möjligheten att begära uppskov med skatter och arbetsgivaravgifter, som regeringen i all hast beslutade om i början av året i spåren av finanskrisen. Uppskovet eller undantagsregeln gäller i ett år och hittills handlar det om drygt 5 miljarder kronor. Därför kan det bli riktigt jobbigt för många företag även nästa år, enligt Harald Stjerna.

Att läget är mycket pressat för många företagare bekräftas av en undersökning som Företagarna gjort. Nästan vart fjärde småföretag, 23 procent av de tillfrågade, har fått krav från kunder om längre betalningstider eller lägre priser.