Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagarna: Ö-vik behöver ändra sin självbild – inte så duktiga som vi tror

I Örnsköldsvik har vi ofta självbilden av att vi är väldigt företagsamma. Sanningen är den att endast 5,6 procent av befolkningen driver företag – om man ser till resten av landet är det på plats 267 av 290 kommuner.

Vår självbild kommer sig, troligtvis, av att vi har ett antal stora privata arbetsgivare. Problemet är att de nya jobben inte skapas hos dessa arbetsgivare utan i de små och medelstora företagen. Här finns ett behov av att anpassa självbilden och tillsammans arbeta för ett bättre företagsklimat för små och medelstora företag.

Örnsköldsvik behöver fler tillväxtföretag. Vi behöver mer kreativitet.

92,7 procent av alla företag i Örnsköldsvik är småföretag, mindre än 50 anställda, och de små företagen står för 28 procent av de kommunala skatteintäkterna medan de stora företagen står för 19 procent. I Svenskt näringslivs senaste undersökning ser vi att de stora företagen är mycket nöjda med kommunens handläggning medan små och mikroföretag är väldigt missnöjda. Vanan är större av att arbeta med några stora än många små. 

I Örnsköldsvik har vi en extremt könssegregerad arbetsmarknad med exceptionellt få kvinnor i våra bolagsstyrelser. Styrelser som dessutom i snitt är äldre än styrelser i andra delar av landet. Det utgör ett stort problem när det kommer till innovation och tillväxt.

Här behöver vi arbeta och det börjar med att ändra vår självbild. Framtiden, och en jämnare könsfördelning, finns hos de små och medelstora företagen, inom tjänstesektorn och hos kulturella och kreativa näringar. Örnsköldsvik behöver fler tillväxtföretag. Vi behöver mer kreativitet. Vi behöver ändra vår profil från att enbart vara industristad till något annat – något mer – och på den resan är det de små och medelstora företagen som utgör den starka och viktiga parten.

För att åstadkomma detta önskar vi:

■ Låt oss vara med och utveckla det offentliga genom att använda andra upphandlingsformer. Upphandlingsformer där det offentliga inte bara söker en leverantör utan en samarbetspartner. Där vi tillsammans kan hitta de nya innovativa lösningarna på framtidens sjukvård, äldreomsorg, skola, samhällsbyggande med mera. (Innovationsupphandling, sociala utfallskontrakt etcetera)

■ Låt offentligt anställda som vill starta eget vara tjänstlediga i minst ett år för att göra det. (Jmf. Skellefteå kommun)

■ Satsa på kulturella, kreativa och sociala företag för ökad dynamik i staden. Samverka med universitet och inkubatorer med dessa inriktningar.

■ Och den ständigt återkommande frågan: förenkla administrationen för företagare. Exempelvis genom att ge handläggare mentorer inom näringslivet som gör det enklare att förstå företagens villkor.

Företagarna i Örnsköldsvik 

Stina Haglund, ordförande. YourWill AB och AllaTiders AB 

Ann Strandberg, vice ordförande. Edvardssons i Bredbyn AB 

Claudia Häggström, kassör. Strategiresurs AB 

Mariann Domeij, ledamot. Norrskydd AB 

Åke Holmberg, ledamot. Core IT 

Carita Sjöberg, ledamot. Greens optik Klarsynt 

Patrik Nygren, ledamot. Ica Kvantum 

Abbas Assaf, ledamot. Bistro SPA 

Peder Sundström, ledamot. Devocy Communications 

Eva-Karin Öhman, kontorschef, Företagarna

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel