Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreslår förbud mot allmosor

Annons

Statsvetaren Bo Rothstein vill göra det brottsligt att ge tiggare pengar.

Ett skämt, trodde tidningen Faktums chefredaktör om förslaget.

Den som ger pengar till tiggare på gatan bidrar till deras fortsatta sociala förnedring, skriver Rothstein, professor vid Göteborgs universitet, på Dagens Nyheters debattsida.

Han föreslår ett förbud mot att skänka pengar och drar paralleller till sexköpslagen, som straffar den som utnyttjar en annan människas utsatta sociala situation.

Måste tas på allvar

"Jag är övertygad om att ingenting annat, och särskilt inte mer allmosor, kommer att kunna ge dessa utsatta människor ett värdigt liv", skriver Rothstein.

Min spontana reaktion var att det var ett skämt. Men tyvärr måste vi nog ta en professor som skriver i DN på allvar, säger Aaron Israelson, chefredaktör för Faktum som säljs av hemlösa i Göteborg, till gp.se. Jag tycker inte att Rothstein utvecklar tankegången och redovisar heller inga belägg eller teorier, fortsätter han.

Anna Johansson, social chef vid Stadsmissionen i Stockholm, tror inte att ett gåvoförbud löser problematiken:

Tiggeri är ett symptom på att många människor i vår omvärld lever i fattigdom. För att komma åt grundproblemet måste man föra en dialog och samtal på internationell och europeisk nivå, framför allt med de länder, exempelvis Rumänien, som berörs.

Två varianter

Bo Rothstein tror att ett förbud skulle kunna tvinga fram de omfattande strukturella åtgärder som krävs för att hjälpa den utsatta gruppen.

Där tänker jag att det finns två varianter. Det ena är strukturella reformer här i Sverige som skulle kunna vara att inkludera fler i våra trygghetssystem så att även EU-migranter omfattas. Det andra är att säga att de strukturella reformerna bör ske i Europa, säger Anna Johansson.

Mer läsning

Annons