Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningar får pengar för att rusta Härnösand

Flera Härnösandsföreningar får ett tillskott i ekonomin. Detta när kommunägda Hemab delar ut pengar som kommer från företagets vindkraft.

– Mest pengar går till Härnösands orienteringsklubb, berättar Hemabs marknadschef Andreas Einarsson.

Vindkraftspengarna ska bland annat användas som bidrag till en hundrastgård, ny områdesskyltning, anpassning av Vårdkasvägen för backtävlingar Men allra mest pengar ska användas till bygge av dusch, toaletter och omklädningsrum på toppen av Vårdkasberget.

I samband med beslutet om att bygga två nya vindkraftverk intill Vårdkasberget 2012 fattades även beslut om avsättningar till satsningar på natur- och friluftsliv i området. En procent av investeringens storlek, vilket blir 617 000 kr och en procent av de årliga bruttointäkterna från sålda elcertifikat och elenergi, vilket blir leder till att mellan 50 000 och 100 000 kronor avsätts per år.

Ansökningstiden gick ut 31 mars och då hade nio ansökningar från sju olika aktörer kommit in.

Hemab anser att många av ansökningarna innehåller goda idéer även om de är olika mycket underbyggda av ritningar och konceptbeskrivningar.

Beslutsgruppen för de så kallade vindkraftpengarna består av Håkan Lönnefors, fritidschef Härnösands kommun, Sara Nylund, ordförande Samhällsnämnden, Ingemar Forzelius VD Hemab och Eva Goës, vice ordförande Hemab.