Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreläste om Finland

Annons

Sollefteå

Senioruniversitetet i Sollefteå uppmärksammade 100-årsdagen av Finlands självständighet med en föreläsning av Jan Samuelson, professor i historia vid Mittuniversitetet, under rubriken Finland – från riksdel till självständig stat.

Finland, en självklar del av det svenska riket ända från 1249 fram till 1809, har en spännande historia på grund av sitt utsatta läge med gräns mot Ryssland och från 1809 som ett storfurstendöme under Ryssland fram till självständigheten 1917.

Jan Samuelson gav publiken en detaljrik guidning från Stora nordiska kriget i 1700-talets början (med etablerandet av den nya ryska huvudstaden Sankt Petersburg på svensk mark), som resulterade i att Sverige fick lämna ifrån sig de baltiska provinserna och förlorade viktiga finska områden vid ryska gränsen samt, kanske smärtsammast, Åland. Bygget av fästningen Sveaborg – det största byggprojektet i Sveriges historia - som skulle hjälpa Gustaf III att inta Sankt Petersburg, gav ingen seger. Sen kom Rysslands ockupation av Finland under Napoleonkrigen då Sverige slutgiltigt förlorade Finland.

Och historien fortsatte med ett århundrade av rysk överhöghet, men relativ självständighet, fram till det blodiga revolutionsåret 1917 då bolsjevikerna krossade tsarväldet och förvandlade Ryssland till Sovjetunionen och Finland såg sin chans att förklara sig självständigt. Tyvärr med ett tragiskt inbördeskrig som följd. Men i dag kan vi ändå gratulera till 100 år av eget styre.

En intressant och engagerande föreläsning som väckte många nya frågor att besvara.

Hervor Sjödin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel