Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreläsning om farsoter på Sollefteå Släktforskarförenings årsmöte

Onsdagen den 2 juni samlades Sollefteå Släktforskare för årsmöte på dansbanan i Ådalsbyn. Det var strålande vackert sommarväder och många medlemmar samlades för att njuta av samvaro och årstiden. Hervor Sjödin var ordförande för årsmötet vilket genomfördes i god ordning.

Därefter höll Elsa Hörling föredrag om "Farsoter", ett ämne som är otäckt aktuellt i våra dagar. Den första pandemin som vi känner till i historien var digerdöden eller den svarta döden som den också kallas. År 1345 nådde pesten Europa, från öster, då den kom till handelsstäderna Florens och Venedig. Pesten spreds vidare över hela Europa och nådde slutligen Skandinavien via Norge. Mellan 50 - 75 % av världens befolkning dog i pesten. Dåtidens människor förklarade denna hemsökelse på olika sätt med bland annat naturfenomen. Syndabockarna som utsågs var av skilda slag: judar, muslimer, fogdar och präster. Den verkliga boven var en bakterie, yersinia pestis. Pesten fortsatte att härja Europa fram till 1700-talet då den försvinner. I boken "Kristin Lavransdotter" av Sigrid Undset kan man läsa om en norsk kvinnas kamp mot pesten.

Det är många farsoter som har härjat i världen i historien men när vaccinen kom fick vi bukt med flera av dem. Nästa kända pandemi var Spanska sjukan som först konstaterades 1918. Den här gången var det ett virus som orsakade sjukdomen (samma som Svininfluensan). Minst 50 millioner människor dog och precis som med dagens virus blev många av de överlevande långtidssjuka. Viruset identifierades först år 1978, A-virus HI LI. Spanska sjukan kom inte från Spanien utan hade sitt ursprung betydligt längre västerut. Spanien var neutralt under första världskriget och därför spreds information om sjukdomen först därifrån. De krigförande länderna hemlighöll sjukdomen så länge det gick för att inte störa krigsmoralen. Om spanska sjukans härjningar i norra Sverige kan man läsa i Åke Lundgrens bok "Spanskans År". Tack Elsa för ett intressant föredrag med tänkvärda paralleller till vår tids pandemi.

Gunnel Hedvall

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel