Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreläsning om barn och unga med diabetes

Örnsköldsvik

I Örnsköldsvik har vi konstant cirka 50 barn och ungdomar som har diabetes, Om man räknar på hur många som i skola, på fritidsaktiviteter och i vardagen kommer i kontakt med dessa barn och ungdomar förstår man hur många som behöver få veta vad det handlar om och hur man bäst kan stötta. Om detta handlade diabetesföreningens novemberföreläsning och det stora antalet åhörare visade att behovet av information finns.

Barnläkare Rein förklarade hur kroppen fungerar när man får typ 1 diabetes som är den vanliga formen bland barn och ungdomar. Det är en autoimmun sjukdom som man inte kan påverka. Den orsakas av ett virus som får immunförsvaret att döda de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln och man måste därför tillföra insulin med spruta eller pump resten av sitt liv då det inte finns något botemedel.

Dietist Camilla berättade om hur viktig kosten är och att man som diabetiker ofta måste äta regelbundet och kan behöva äta något före, under och/eller efter fysisk aktivitet. Det kan till exempel vara svårt att ha gympa sista timmen på skoldagen om man inte får något att äta en stund innan.

Då insulinbehovet beräknas utifrån vad man äter, när man äter, stress, vad man ska göra, vad man har gjort, om man har en eventuell Infektion på gång i kroppen, om man håller på att växa och så vidare så är det inte så lätt att få till exakt rätt insulindos, snarare omöjligt. Det innebär att det alltid måste finnas något till hands om blodsockret blir för lågt till exempel druvsocker, söt dryck eller frukt.

Rebecca som i dag är en vuxen kvinna och hennes mamma Charlotte berättade om sina erfarenheter från när Rebecca gick i grundskola och gymnasiet. De poängterade att då diabetes är en så individuell sjukdom kan man inte jämföra elever med diabetes och man måste lita på att barnet/ungdomen är den som bäst känner sin kropp och sin sjukdom. Det är ett handikapp som inte syns men ändå påverkar vardagen på ett sätt som man inte alltid kan rå på.

Precis som man inte kan begära vad som helst av en person med ett fysiskt handikapp måste man förstå att diabetes ibland kan innebära vissa hinder. Rebecca blev till exempel fort låg vid fysisk aktivitet och ville därför inte orientera själv i skogen, vilket man heller inte skulle ha begärt av en rullstolsburen person. Om blodsockret legat högt eller lågt påverkar det inte bara för stunden utan man kan bli seg i flera timmar, något att ta i beräkning vid inlärnings och provsituationer.

Tack till alla våra föreläsare och åhörare Välkomna tillbaka till vårens föreläsningar.

Linda Kristiansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel