Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föregå med gott exempel – använd cykelhjälm även om lagen inte tvingar er

Vi är rädda om våra barn och sätter på dem cykelhjälm när de ska ut i trafiken. Det är bra. Men att skydda våra egna huvuden, det gör vi inte. Man kan i trafiken möta ett barn på liten cykel komma vinglande med hjälm på huvudet, fem till tio meter bakom cyklar en pappa utan hjälm. Varför inte föregå med gott exempel och själv bära cykelhjälm? Tror den vuxne att hans huvud tål ett fall från cykeln ner i gatan om olyckan är framme? Statistiken visar att det inte är så. Huvudet är mycket ömtåligt.

■■ För fler insändare, klicka här.

Vi har en lagstiftning om cykelhjälm som tyvärr bara gäller barn under 15 år. Den gäller alltså inte vuxna. Om föräldrar och andra vuxna bär hjälm, kommer kanske barnen när de fyller 15 år att fortsätta cykla med hjälm. Detta kommer att minska huvudskadorna vid cykelolyckor i framtiden.

Många äldre drabbas av svåra huvudskador vid cykelvurpor. Så lyd ett gott råd: Investera i en cykelhjälm – även ni som är vuxna, även om lagen inte tvingar er. Men kolla att den är märkt med CE EN1078. Det betyder att den är godkänd.

Trevlig cykeltur!

Kjell Mycklén

NTF Västernorrland

Äldrerådet

Läs också: Oroad över fartdårarna på Gottnevägen: "Är våra liv inget värda numera?"

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel