Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördel Schultheiss i OS-kampen

Dubbelt svenskt misslyckande i konståknings-EM.

Då kunde en svensk - Adrian Schultheiss - trots allt vara nöjd.

Han lär bli den som tar OS-platsen i konkurrens med Kristoffer Berntsson.

Hela vintern har det varit en kamp mellan de båda om vem som ska få åka till Vancouver. Torsdagens fria program i EM i Tallinn var den sista uppgörelsen med fördel Kristoffer Berntsson. Han hade imponerat mest i onsdagens korta program, låg tia, två placeringar före Schultheiss, och hade chansen att sätta ytterligare press på Sveriges olympiska kommitté (SOK) i valet om vem skulle få Sveriges OS-plats.

Hans odds blev dessutom ännu bättre när Schultheiss väl klev av isen.

Den sex år yngre göteborgaren fick en mardrömsuppladdning med ett svårt fall på uppvärmningen, hans program blev sedan heller inte mycket att glädjas åt. Trumfkortet, kvadrupeln, som han tänkt använda, fick han stå över. Trippelkombinationen blev bara dubbla hopp och till slut hade han tappat en placering.

Jag kände i knäet att det inte var bra efter vurpan. Det slocknade helt i kroppen efteråt. Jag är jättebesviken - får jag inte åka OS, då ser jag kanske fram emot andra grejer i livet, sade Schultheiss till SVT efter sitt åk.

Hans konståkningskarriär lär dock inte vara över på ett tag till. Det såg Kristoffer Berntsson till när han åkte bort sina OS-chanser med råge.

Hoppen, Berntssons svaghet, blev återigen hans fall. Redan på det inledande, trippel flipen, fick han ta stöd med ena handen. Den fick han sedan ta hjälp av flera gånger. Ett fall på båda försöken på trippel axel gjorde att hans poäng till slut bara blev 183,10, vilket i sin tur gjorde att han hamnade bakom Schultheiss i resultatlistan och definitivt bakom i kampen om OS-biljetten.

Sveriges olympiska kommitté ska visserligen inte meddela vem som får platsen förrän om ett par dagar. Dock vore det en jätteskräll om Berntsson fick avsluta sin karriär med ännu ett OS. Schultheiss ses som ett löfte inför vinter-OS i ryska Sotji om fyra år. Han finns med i SOK:s talangprogram och Berntssons enda chans var att nå en topplacering i EM.

Lite tröst för svensk konståkning var att de båda svenskarna tillsammans inte fick en placering sämre än 28:a. Det gör att Sverige får skicka två åkare till EM i Bern 2011.

Om Berntsson är en av dem är dock knappast troligt.