Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördel Portugal i VM-jakten

Annons

Det blir svårt, det blir jobbigt, men det är fortfarande fullt möjligt.

Portugal vann med 1-0 (0-0) i Lissabon.

Men finns 90 minuter kvar att reparera förlusten.

Vi förlorade med 0-1, så vi lever, säger Kim Källström.

Fotbollsvärldens blickar riktades mot Lissabon. Mot ett playoff, men mest mot duellen mellan giganterna Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic.

Vad fick de, alla dessa miljoner tv-tittare?

Det här:

Ett Portugal som länge ville men inte riktigt kunde och ett Sverige som gjorde det man en gång klarade till fulländning men länge tycktes ha glömt bort.

Täppa till, förstöra, hålla tätt.

Det höll i 82 minuter.

Då vann Ronaldo matchen åt Portugal och matchen i matchen mot Ibrahimovic.

Vi gör en riktigt bra match, men vi hade behövt ett mål med oss härifrån. Hellre förlust med 1-2, sade förbundskapten Erik Hamrén till TV4.

Även Kim Källström är nöjd:

Tycker vi gör en bra match. Försvarade oss bra och under första halvlek orkade vi komma upp ett par gånger och skapade ett par chanser. Andra blev jobbigare för oss att komma upp, de skapade en del chanser men Isaksson slapp spela ut hela sitt register, säger han till TV4 efteråt. Vi förlorade med 0-1, så vi lever.

Men i returmötet på tisdag behöver Sverige supportrarnas stöd.

Nu är det sista matchen innan VM, och vad jag har hört är det fullsatt. Stå bakom oss, så ska vi fixa det, sade Zlatan Ibrahimovic till TV4.

Portugal klev in på Estádio da Luz med bara en förlust i en tävlingsmatch sedan den mäktiga arenan byggdes om lagom till EM-slutspelet 2004.

Den kom i den viktigaste - finalen det året mot Grekland.

Anstormningen var omedelbar. Cristiano Ronaldo klackade elegant förbi Mikael Lustig till Miguel Veloso vars boll skar rakt igenom straffområdet.

Joao Moutinho och Joao Pereira öste in bollar men allra farligaste möjligheten fick Moutinho sedan Raul Meireles friställt honom mellan mittbackarna Per Nilsson och Mikael Antonsson. Andreas Isaksson höll sig på benen och täckte ut Moutinho som prickade målets utsida.

Sverige fick jaga, springa, slita - men knappt röra bollen första fem minuterna.

När man fick det, hände det saker.

Johan Elmander styrde Lustigs inlägg precis utanför, Rasmus Elms distansskott täcktes till hörna och Sebastian Larsson tvingade Rui Patricio att tänja sig sedan Ibrahimovic intelligent släppt Elmanders inspel från vänster förbi sig.

Två bra chanser, en riktigt vass.

Det som smärtar är de chanser vi hade i första halvlek, sade Hamrén.

Isaksson fick jobba, gjorde det strålande in sin 111:e landskamp. Det ifrågasatta mittlåset Nilsson och Antonsson svajade emellanåt, hårt ansatta som de blev.

Men det stod upp, fick undan vad de skulle få undan när Sverige stängde butiken i en närmast perfekt taktiskt genomförd första halvlek.

Isaksson var nära ett kostsamt misstag direkt i andra när han bröstade bollen i ryggen på en portugis. Lustig fick rädda på linjen när bollen for som en flipperkula mellan spelare innan Ronaldo sköt över. Portugal öste på, mer om mer i frustration och desperation.

Bommen var fälld, ingen jävel släpptes över bron. Ronaldo tappade som väntat huvudet, skallade Lustig, skadade Isaksson och skämde ut sig.

Men Real Madrid-stjärnan hittade den där luckan till slut. På Velosos inlägg vräkte han sig fram före Martin Olsson och nickade in segermålet. Olsson tappade markeringen på Ronaldo på nytt kort senare, men då räddade ribban Sverige.

Jag hoppas vi ska få mer spel på hemmaplan, sade Hamrén.

Och Ibrahimovic är positiv inför returen.

Det känns bra. Laget känner samma sak. Vi gör en bra match i dag förutom ett misstag där de gör ett mål. Men absolut finns det en chans.

Mer läsning

Annons