Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ford säljer Volvo PV till Geely

Amerikanska biljätten Ford är nu överens om att sälja hela Volvo Personvagnar till kinesiska biltillverkaren Geely. Affären väntas kunna vara klar under andra kvartalet och öppnar den kinesiska jättemarknaden för Volvo.

Uppgifterna om affären kom först från SVT:s Blekingenytt. Metallfackets ordförande på Volvo i Olofström berättade för nyhetsprogrammet att köpet var klart.

Efter att först ha varit tystlåtet bekräftade sedan Volvo PV:s amerikanska ägare, biljätten Ford, att en överenskommelse har nåtts med Geely om alla viktiga villkor för en möjlig försäljning av Volvo till Geely.

Ett definitivt avtal kommer att kunna undertecknas under första kvartalet 2010, skriver Ford i ett pressmeddelande. Det innebär att affären kommer att kunna genomföras under andra kvartalet 2010.

Det som bland annat återstår att lösa är finansiering och myndigheternas godkännande, enligt Ford.

Ford kommer att sälja hela sitt innehav i Volvo till Geely, enligt Ford.

Även Geely bekräftar affären i ett pressmeddelande.

"I det fall ett köpeavtal skulle komma till stånd, kommer Volvo att behålla sin ledande ställning inom säkerhets- och miljöteknik, samt bli unikt positionerade som ett världsledande premium varumärke med tillväxtmöjligheter på den snabbt växande kinesiska marknaden", heter det bland annat i pressmeddelandet.

Zhejiang Geely Holding Group, som är det fullständiga namnet, har tidigare uppgett att affären görs med hjälp av pengar från kinesiska banker.

Minst tre större banker i Kina, Bank of China, China Construction Bank och Export-Import Bank of China, ska ha gått med på att erbjuda lån, uppgav en bankkälla med insyn i planerna för Reuters i början av december.

Geely ska ha ansökt om lån på minst en miljard dollar, drygt sju miljarder kronor.

Export-Import Bank of China både ägs och styrs av den kinesiska regeringen.

Bank of China är Kinas ledande långivare i utländsk valuta medan China Construction Bank är ledande inom fastighetsutlåning.

I e-post som Volvo skickat till samtliga anställda framgår det att Ford bekräftar man att överenskommelsen med Geely gäller "alla väsentliga kommersiella" delar, avslöjar anställda för TT.

Innan dess var Volvo mer svävande:

Räkna inte med att affären är klar, men det här är ett positivt steg i processen, sade Olle Axelsson, informationschef på Volvo Personvagnar, till TT.

TT: Vilken typ av steg?

Det vet jag inte.

Senare bekräftade Volvo att anställda var på väg att informeras via e-post om överenskommelsen:

Vi håller på att informera alla anställda nu. Det är inte så många som jobbar i dag men det går ut mejl, säger Maria Bohlin, presschef på Volvo

Ford var till att börja med tystlåtet.

Jag kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna om att ett avtal är klart mellan Ford och Geely, sade John Gardiner, ansvarig för strategisk kommunikation på Ford, till TT innan bekräftelsen om överenskommelsen från ledningen kom. Vi är fortfarande inne i den här säljprocessen med Geely och så fort något avgörande händer hör vi av oss, sade han innan bekräftelsen kom i form av ett pressmeddelande.