Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ford drar nytta av räddningspaket

Annons

Ford slipper regeringens granskning av räkenskaperna och fungerande affärsplaner för att kvalificera sig för lågräntelånet som godkänts av Bushregeringen, men kan dra nytta av effekterna av räddningspaketet.

Volvos ägare Ford kommer att kunna dra nytta av många av de eftergifter som GM och Chrysler kommer att kräva från fordringsägare, underleverantörer, fackföreningar och handlare som delas av alla tre biljättarna, skriver Wall Street Journal på nätet.

Bushregeringen har lovat bidra med totalt 17,4 miljarder dollar, motsvarande 135 miljarder kronor, i akutlån till GM och Chrysler. För att kvalificera sig för räddningspaketet tvingas GM och Chrysler visa upp sin bokföring för regeringen och möta krav på rekonstruktion av företagen, som att reducera skulderna och få till stånd avtal med fackföreningarna om sänkta lönekostnader.

Ford har visserligen bett om en kreditlina på nio miljarder dollar, men med tillägget att företaget kanske inte behöver använda den. Däremot har Ford begärt fem miljarder dollar från energidepartementet.

De flesta experter är ense om att Ford är i bättre skick än GM och Chrysler, till största del beroende på att företaget belånade det mesta av sina tillgångar 2006 för att få in 24,5 miljarder dollar.

Fortfarande behöver dock företaget Bushregeringens räddningspaket till GM och Chrysler för att om en eller bägge biltillverkarna faller äventyras deras gemensamma bas av underleverantörer.

Fords pengar väntas annars räcka fram till april.

Mer läsning

Annons