Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundskaptener i branddrama

Annons

De svenska skidskytteledarna fick en chockartad start på dagen.

Huset där de bor utanför tyska Ruhpolding brann ned till grunden.

Om det hade hänt under natten hade det kunnat gå riktigt illa, säger förbundskapten Marko Laaksonen.

De åtta svenska ledarna och vallarna satt och åt frukost strax efter åttatiden, när ägaren till fastigheten kom och ropade att det brann. Branden hade startat i ladugården i samma byggnad, men det dröjde en stund innan svenskarna - som inte hade hört något brandlarm - förstod allvaret i situationen.

Vi gick ganska lugnt ut, jag hade foppatofflor på mig och datorn i handen. När vi gick såg vi bakom hörnet att "helsike, det är ganska mörkt och mycket rök". Då var det bara in och hämta alla grejer - och då sprang vi, säger Laaksonen. När jag kollade runt att det inte fanns något märkvärdigt kvar, då kände jag röklukten ganska kraftigt i vår lägenhet. Det var nog inte många minuter kvar där, det gick fort. Men vi hann inte bli riktigt rädda.

Landslagskoordinatorn Anders Byström blev av med passet, en plånbok och en del kläder gick också förlorade. Men på det hela taget klarade sig ledarna - som bor ett par kilometer från de aktiva - undan bra. Tankarna gick i stället till ägarna som fick se allting gå upp i rök.

Medan branden rasade fick de blågula ledarna hjälpa till att hålla ordning på alla de kor som räddats från ladugården.

De sprang ut och sprang omkring överallt, vi fick hjälpa till och fösa ihop dem och få in dem i en annan hage, säger förbundskapten Johan Hagström.

Bara några timmar efter branddramat var det "business as usual" när det svenska teamet höll på med förberedelserna inför eftermiddagens herrstafett.

TT: Och ni har tak över huvudet framöver?

Ja, vi har fått ett nytt boende, ett hotell nära Ruhpolding. Så det är ingen fara, säger Hagström.

Mer läsning

Annons