Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbud är inte lösningen

Digitaliseringen går framåt och det har uppstått stora gap mellan vuxna och ungdomar gällande förståelse för det som sker på nätet. Näthat växer sig större, samtidigt som riskerna för användare på sociala medier breder ut sig. Lika naturligt som ungdomarna använder sociala medier i vardagen, lika naturligt blir det därför att vilja skydda sina barn från de digitala riskerna - men utvecklingen kan på sin höjd bara förskjutas - aldrig stoppas.

Ändå tycks det som en ordinär reaktion hos oss vuxna att agera på den rädsla som vi känner gentemot den ökade sociala medier-användningen hos barn och ungdomar. Medierna spär på vår oro och varnar oss för att låta våra barn använda den ena appen efter den andra – nu senast video-appen Periscope och frågeappen ask.fm.

Felet som vi gör, vi som ska vara ett stabilt och pålitligt stöd för våra barn, är att vi väljer att agera på rädslan istället för på vårt förnuft och vår rationalitet. EU har infört ett datalagringsdirektiv som trycker på att EU-medlemsländerna inför en åldersgräns för sociala medier – ett direktiv som Sveriges regering planerar att följa.

Samtidigt ser vi hur skolor runtom i landet försöker att kontrollera nätanvändningen genom att förbjuda apparna som samhället varnar för. Gävles socialtjänst uppmuntrar föräldrar till att helt radera Periscope eller ask.fm på sina barns telefoner och en del kommuner och skolor har till och med gått så långt att de har förbjudit mobiltelefonanvändning helt och hållet.

Men pekpinnar och förbud är ingen hållbar lösning. Barn gör som vi gör, inte som vi säger, och ett förbud hämmar endast barnen och ungdomarnas möjlighet till hjälp. Förbud skrämmer dem utsatta till tystnad och tillåter de som inte visar någon hänsyn att verka fritt i det dolda. Den kommunikationen vi hade kunnat föra med våra barn förseglas och vi förstör vår möjlighet till att påverka.

På grund av detta vill jag vädja till Sveriges skolor, kommuner, regering och föräldrar att inte agera på rädsla och oförståelse. Agera istället på förnuft, rationalitet och kunskap. Istället för att förbjuda behöver vi utbilda både skolor, föräldrar och ungdomar i hur vi säkert använder den digitala teknik som finns till hands. Vi måste starta ett samtal med våra barn, hjälpa och vara det stabila stöd som de räknar med: Problemen ska inte förnekas, utan adresseras – men på samtidens villkor. Vi vuxna behöver bli mer aktiva på nätet och inse att trots att utveckling aldrig kan stoppas, kan den formas och styras i rätt riktning - bara vi har rätt kunskap och rätt medel.

Det är dags att vi lär oss hur.

Nina Jansdotter

beteenevetare och expert i nätpratsjouren som är ett pilotprojekt av Telenor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel