Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forbes på Parken med Beatles

Den som går på nostalgiafton i kväll får höra Beatles. Låten, alltså.

Den som sopade banan i melodifestivalen för 35 år sedan.

Annons

– Texten kan vi resonera om, men låten är kanon och håller fortfarande, säger Peter Forbes.

Det är Forbes och Shanes som ska underhålla på nostalgiaftonen på Parken i Örnsköldsvik under fredagskvällen. Fast arrangörerna Patrik Forslund och Mikael Bergström har lovat att lägga sig i en aning och göra gästframträdanden när det är läge.

– Det ska bli så kul att få spela med Shanes och Forbes som vi träffat så många gånger, säger Patrik Forslund. Jag lovar att det blir partaj på Parken.

Det var 1977 som det begav sig. Forbes bestod av Peter Forbes, Sven-Olov Bagge, Claes Bure, Roger Capello, Peter Björk, Anders Hector och Chino Mariano. Claes Bure hade skrivit en låt som heter Beatles, men mer än så var det ingen i bandet som visste om det.

Inte att Bure hade anmält den som tävlingsbidrag i Melodifestivalen. Och inte anade övriga bandmedlemmar någonting heller när Bure – på väg i buss till en spelning i Norrland – plötsligt behövde göra halt ett slag för att ringa ett telefonsamtal.

Så fort Claes Bure hade lagt på luren kunde han informera. Låten Beatles hade antagits i tävlingen.

– Vi hade inte en susning om vad han hade gjort, berättar Peter Forbes. Det var bara han som hade koll på att den var anmäld.

I slutet av februari 1977 var det dags för Forbes och Beatles på Cirkus i Stockholm. För motståndet svarade bland andra Svante Thuresson, som hade tagit med sig Johan B. Lund – och Tomas Ledin med Minns du Hollywood.

Efter den svenska uttagningen var det knappast någon som hade anledning att minnas vare sig Ledin och hans Hollywood eller någon annan av artisterna, grupperna och låtarna i startfältet.

För överst på listan stod det Beatles och Forbes.

Forbes överöstes med 117 poäng, vilket var 42 mer än tvåan Svante Thuresson.

– Vi var helt oförberedda, minns Peter Forbes. Snacka om att inte fatta nånting, det var som en månlandning för oss.

Jordskredssegern kom så överraskande för grabbarna i bandet att de inte ens hade förberett någon efterfest Fast det ordnade sig, med lite hjälp av utomstående som ville fira.

Segern, som låg på Carola-nivå, tog Forbes till Eurovisionsschlagerfestivalen i London den 7 maj 1977. Finalen kan man hålla lite kortare än uttagningen i Stockholm.

Sånär som på svalt intresse från Västtyskland fanns inget europeiskt intresse alls för Forbes låt. Det blev ynka två poäng – och en klar sistaplats.

– Varför det gick åt helvete? undrar Peter Forbes. Vi var där inte så många år efter att Beatles hade lagt av. Det var nog helt enkelt ingen bra idé att sjunga om Beatles där och då.

Men på Parken kommer Beatles givetvis att serveras.

– Självklart, säger Peter Forbes som driver restaurang i Thailand under tiden svenskarna har vinter. Vi var hjältar tills vi kom hem från England; då tyckte ingen svensk att låten var något.

Men det gjorde en massa människor i bland annat Turkiet och Spanien, där Beatles glänste på topplistorna.

På parken kommer Forbes bjuda gamla godingar tillsammans med Shanes som på 1960-talet var stora med Chris-Craft no. 9, Save the last dance for me och covern på Jay and the americans Cara Mia.

Annons