Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föränderligt bensinpris

Priserna på drivmedel har aldrig ändrats oftare än under 2009. Under året sjönk genomsnittspriset på både bensin och diesel jämfört med i fjol. Men om de positiva konjunktursignalerna håller i sig spår experter högre drivmedelspriser 2010.

Aldrig förr har priserna på bensin och diesel ändrats så ofta som under 2009 - varannan dag. Det är rekordofta.

Jag tycker att fördelarna med en snabb anpassning av priserna till världsmarknaden överväger. Annars kan man få diskussioner kring om det är rätt pris eller inte. Men det kan ju vara störande ur konsumentsynvinkel att det spelar roll vilken dag man åker och tankar bilen, säger Svenska petroleuminstitutets vd Ulf Svahn.

Förklaringen till att prisändringarna på drivmedel har ökat kraftigt sedan 1999 är, enligt Ulf Svahn, den snabba teknikutvecklingen kombinerat med att aktörerna på marknaden reagerar allt snabbare på ny information som rör tillgången och efterfrågan på råolja - basen i både bensin och diesel.

Under året kostade bensinen i genomsnitt 12:05 kronor per liter och för dieseln fick man i snitt betala 11:47 kronor litern. Det är något lägre priser än 2008.

Trenden den gångna tioårsperioden är dock att konsumentpriset på både bensin och diesel har stigit. En utveckling som kan fortsätta nästa år beroende på hur konjunkturen utvecklas.

Om industrin kommer igång och det blir en ökad efterfrågan på transporter är det möjligt att vi får se en stegring av priserna, säger Svahn.