Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrauppror i Timrå mot brister i skola och förskola – Julia Sevä: "Om det inte sker något kommer många föräldrar att lämna kommunen"

Att vara en av Sveriges sämsta skolkommuner och vänta på en förskola som aldrig byggs, det har fått en återflyttande söråkersförälder att se rött.
– Det är inte bara jag som reagerar på det här, andra föräldrar jag pratat med har satt sina barn i kö till privata alternativ i en annan kommun, säger hon.

Julia Sevä har under flera år bott i Stockholm, men har nu flyttat hem till Söråker igen. Det var när hon skulle sätta sin treåring och sin femåring i förskolan som hon fick upp ögonen för brister inom förskolan och skolan i Timrå kommun.

– Personalen är fantastisk det är inte fel på dem, men förskolan prioriteras lågt av kommunen, säger hon.

Hon har nu författat en skrivelse till Timrå Kommun och startat en namninsamling för att uppmärksamma politikerna på de brister många föräldrar upplever.

En av punkterna hon tar upp är förskolan i Söråker som aldrig tycks byggas.

– Det är förkastligt att den inte redan byggts. Andra föräldrar jag är i kontakt med som också har flyttat hem från en annan kommun har tagit en titt på lokalerna och sagt att "nej det här är inte en förskola, det här är förvaring". De har sedan placerat sina barn i andra förskolor, säger Julia Sevä.

Ann-Christin Isaksson som är skolchef håller med när det gäller lokalerna för Bäckmo förskola.

– Vår egen utredning har visat att lokalerna absolut inte är optimala och där sker nu en projektering för nya lokaler, jag kan inte säga när det blir aktuellt med ett bygge, det är kultur- och teknikförvaltningen som jobbar med det, säger hon.

Men skrivelsen rör inte bara Bäckmo förskola enligt Julia Sevä. Det gäller skolkvaliteten i hela kommunen och därför har hon nu spridit sin skrivelse och namninsamling i sociala medier. Hittills har många föräldrar kommenterat med att de tycker det är ett bra initiativ.

– Som hemvändare till kommunen slås jag generellt av hur lågt kommunen prioriterar barnen, med tanke på att det flyttar in många nu så tycker jag att kommunen borde utnyttja det, jag tror många kommer att flytta annars, säger hon.

Hon säger att hon själv gått i tankarna att eventuellt flytta på barnen när de kommit in i skolåldern, eller att flytta hela familjen till en annan kommun. Flera av hennes vänner har redan ställt sina barn i kö till Engelska skolan på grund av missnöjet med skolan i Timrå. Men hon vill helst inte behöva flytta på vare sig barnen eller familjen.

En annan viktig punkt hon trycker på är att Timrå dalat i Lärarförbundets mätningar om bästa skolkommun, från att ha legat på 268:e plats (2014) till en 286:e plats (2015), av landets totala 290 kommuner.

– Notera att det inte har någonting med specifika lärares kompetens att göra, utan den mätningen kollar på exempelvis lärartäthet, antal utbildade lärare i hela kommunen och barnens tillgång till extra resurser tillexempel. Det är alltså främst kommunens satsning på skola och utbildning som styr resultatet, säger hon.

En faktor de kollar på i Lärarförbundets undersökning är lärarnas löner och Julia Sevä tycker att det är viktigt med en vettig lön för att kunna rekrytera fler duktiga lärare.

Göran Ljungblom (M) som sitter i opposition i Barn- och utbildningsnämnden har precis läst skrivelsen när ST kontaktar honom.

– Jag kan spontant säga att det här är allvarligt. Det är vår förbannade skyldighet att se till att folk tycker att det är bra i förskolan i Timrå kommun, de betalar ju skatt! Det här måste vi fixa. Vi kan inte ha det så att folk inte vill bo här i kommunen för att de tycker att förskolan är dålig, säger han.

Själv tycker han att frågan ska lösas över partigränserna och att alla partier i Barn- och utbildningsnämnden är lika ansvariga.

– Vi måste enligt min mening slänga partibeteckningarna här och lösa det tillsammans, säger han.

Krister Håkansson (V) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden tycker inte att det är ett lika stort problem.

– Vi har legat riktigt dåligt till, det är vi inom politiken som har varit boven i dramat där. Det har varit för dålig styrning. Men vi har jobbat hårt med det här i nämnden och jag är övertygad om att vi kommer att ligga bättre till i nästa mätning. Vi är redan på rätt väg, säger han.

Men att en del föräldrar ställt sina barn i kö till Engelska skolan, för att de är missnöjda med kommunala skolan i Timrå, hur ser du på det?

– Tråkigt, men jag tror att det inte är så många. Dessutom så visar forskning att de barn som går i sådana skolor har en sämre utveckling än de som går i en blandad klass. Det är den sämsta lösningen att dela in elever i lågpresterande och högpresterande, det gynnar ingen, säger han.

Han är inte villig att lyfta upp skrivelsen på agendan i fullmäktige. Men Julia Sevä hoppas nu att om hon inte får upp skrivelsen på agendan, så att hon i alla fall lyckas väcka debatt på allmänhetens frågestund i fullmäktige.

– Det jag vill är att de tar tag i frågan, det återstår att se om de gör något men nu har jag i alla fall gjort vad jag kan, säger hon.