Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrarna tar över förskolan

Stensödens förskola blir kooperativ. Föräldrarna tar över från kommunen från och med den 1 januari. Det blir en förskola med gröna förtecken.

Beslutet om att lägga ner Stensödens förskola togs redan 2003. Nu agerar föräldrarna och bildar ett kooperativ.

– I veckan bildar vi en styrelse och skickar in en ansökan till kommunen, säger Liza Åström. Vi räknar med att ärendet behandlas vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde i december.

För närvarande hyr kommunen lokalerna av Stensödens bygdegårdsförening, ett kontrakt som löper fram till den första juli.

– Vi hoppas att vi får ta över kontraktet från kommunen, säger föräldern Johan Ingman.

Föräldrarna räknar med att kunna ta in cirka 20 barn. För närvarande är det elva som har anmält sitt intresse och det kommer fler framåt våren.

– Vi har ett jättestort stöd från Stensödens bygdegårdsförening. Alla i byarna tycker att det är viktigt att förskolan får vara kvar.

Förskolan i Stensöden var redan när den invigdes 1990 en ekologisk förskola med kompostering och odling.

– Vi kommer att fortsätta med den profilen, här finns ju alla möjligheter med naturen tätt inpå, säger Raymond Torgrimson. Det är något unikt och det tänker vi ta tillvara på.