Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar missnöjda med fritids

Annons

Var tredje förälder är missnöjd med de stora grupperna på fritidshemmen, visar en stor undersökning som Skolverket låtit göra.

Föräldrarna är missnöjda med fritidshem där det i genomsnitt går 40 elever per grupp, en ökning med sju elever på fem år. Däremot är föräldrarna över lag mycket nöjda med förskolan. Nära nio av tio tycker att personalen gör ett bra jobb, att barnen är trygga och att pedagogiken är bra.

Två av tre föräldrar som har sitt barn i kommunal förskola tycker att närhet till hemmet är viktigast när de väljer förskola. Bland föräldrar som har sina barn i en fristående förskola tycker varannan att personalen spelar störst roll.

Förskolans miljö och storleken på barngrupperna är också viktigt. Nästan 40 procent av föräldrarna som har sitt barn i en fristående förskola säger att gruppstorleken har störst betydelse.

År 2013-2016 kommer ett bidrag att ges till kommuner för att uppmuntra till att erbjuda ökad barnomsorg på obekväma tider, något som sex procent av föräldrar till barnen i åldern 1-12 år uppger att barnet behövde. Behovet är större bland ensamstående föräldrar och föräldrar som båda är födda utomlands.

De flesta som behöver omsorgen behöver den på vardagskvällar. Nattetid är inte lika vanligt.

Föräldrar till 124 000 barn har deltagit i Skolverkets undersökning.

Det har tidigare rests krav på en maxgräns för hur många barn det ska få ingå i en fritidsavdelning. Men enligt Skolverkets generaldirektör Anna Ekström är det en svår fråga.

Det som för en barngrupp är en lagom storlek kan för en annan, till exempel med barn med särskilda behov, vara en alldeles för stor. Men jag ska villigt erkänna att jag är bekymrad, säger hon.

Skolverkets statistik visar på ett enormt spann i gruppstorlekarna på fritidshemmen. Åsele redovisar 13 elever per avdelning och Gällivare 17, medan Ale redovisar hela 120 elever och Botkyrka 111. Genomsnittet är alltså 40 barn per grupp.

I förskolan är spannet betydligt mindre. Pajala och Skinnskatteberg redovisar knappt 13 barn per avdelning, medan Mellerud redovisar knappt 26 barn och Sollefteå knappt 24 barn per avdelning. Genomsnittet är 17 barn.

Det bör påpekas att siffrorna anger just gruppstorlekar, inte antal barn per vuxen.

Regeringen bär ett stort ansvar för att barngrupperna på fritids ökat med sju barn de senaste fem åren, hävdar Lärarförbundet. "Alliansen har svikit barnen på fritids", säger förbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande. "Det är fullständigt orimligt att Skolverket år efter år pekar på problemet med stora barngrupper och ingenting sker. Nu måste politikerna sluta blunda för problemet", fortsätter hon och frågar vilket parti som tänker gå till val på att minska barngruppernas storlek.

Ett problem med fritidshemmen är att ingen vet tillräckligt mycket om hur det vardagen där ser ut. Bilden är dubbeltydig, säger avdelningschef Per-Arne Andersson vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL):

Det visar också Skolverkets rapport. Den stora majoriteten föräldrar är nöjda med barnens trygghet, fritids samverkan med skolan, med personal och öppettider. Samtidigt är 35 procent missnöjda med gruppernas storlek.

Vad man kan slå fast är att barngrupperna har ökat i storlek. SKL:s ser också att det inte finns tillräckligt många utbildade fritidspedagoger. Men det behöver inte betyda att fritidsverksamheten är ansträngd alla dagar och hela dagar, fortsätter han.

Många av barnen är kanske där bara en kort stund på eftermiddagen, fram till mellanmålet. Det kan vara stor skillnad på antalet inskrivna barn och antalet som är med i verksamheten. Detta vill vi skaffa oss mer kunskap om, säger Per-Arne Andersson.

Mer läsning

Annons