Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar: Förödande att skära ned kulturskolan i Ö-vik – den är viktig för ungas välmående

 
Besparingarna inom skolan i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Annons

Vi är några föräldrar till elever inom kulturskolans dansverksamhet som har blivit djupt oroade över beskedet att kulturskolan hotas av nedläggning alternativt nedskärning. Eftersom beslut kommer att tas relativt snart så vill vi berätta om en del av den verksamhet som riskerar att drabbas.

Dansverksamheten inom kulturskolan bedrivs med två heltidstjänster som möter 400 elever regelbundet varav 200 på kvällstid med 17 stycken olika grupper. De är i åldrarna 7–19 år och det står 200 i kö för att komma in på nybörjargrupper inom dans.

I Västernorrland liksom i övriga delar av landet, har man märkt att den psykiska ohälsan har ökat rejält bland barn och unga. Det finns en hel del forskning som visar att just dans har en särskild god effekt på det psykiska planet. Man får en ökad kroppskännedom, rörelseförmåga, frihetskänsla och förbättrad stresshantering. 

Låt oss vara stolta över Örnsköldsviks kulturskola och låt oss fortsätta att sätta avtryck runt om i Sverige och världen med kulturskolans viktiga arbete!

Då många unga i Örnsköldsvik lider av psykisk ohälsa så har en del funnit vägen till att må bättre via kulturskolans dansverksamhet och känner att det är de här tillfällena i veckan som lyfter deras vardag.

Att vara en välkomnande kulturskola där alla är inkluderade har varit ledordet de senaste åren och bland annat så har särskolan fått dansundervisning. Alla är med och dansar på sin egen nivå vare sig man sitter i rullstol eller har spastiska besvär. Det har även varit naturligt att blanda in tecken till tal med dans.

Kulturskolans dansverksamhet har även satsat på spets. De senaste sju åren har det funnits en musikalgrupp som heter Impuls och som tagit tillvara på elevernas förmåga att sjunga och dansa. Impuls har varje år satt upp en stor och uppskattad föreställning. Under de sju åren har över tio före detta Impulselever sökt och kommit in på proffsutbildningar.

Om bildningsnämnden skär i kulturskolans dansverksamhet, vad ska då bort? Dansverksamhetens bredd där särskolans elever ingår, där känslan att du som elev kan röra dig till musik trots handikapp. Där självkänslan växer genom att jag duger som jag är. Eller blir det dansverksamhetens spets och krossa drömmar för de som jobbar oerhört hårt fyra kvällar i veckan för att komma in på de proffsutbildningar som finns och vill uppträda på Sveriges scener?

I projektet Världsklass Örnsköldsvik nämns orden skaparkraft och det breda kulturlivet. Om planerna på nedskärning, alternativt nedstängning, av kulturskolan blir verklighet kommer kulturskolans viktigaste uppgift: att skapa självständiga och kreativa ungdomar, att gå förlorad.

Att minska eller helt sluta med kulturskolans verksamhet blir kanske en betydande kostnadsminskning för bildningsnämnden, men samhällsekonomiskt för Örnsköldsvik som kommun skulle det vara förödande.

Låt oss värdesätta ungas fritid och satsa på ungdomars välmående! Låt oss vara stolta över Örnsköldsviks kulturskola och låt oss fortsätta att sätta avtryck runt om i Sverige och världen med kulturskolans viktiga arbete!

Med vänlig hälsning från föräldrar till danselever på kulturskolan via:

Lovisa Strömberg, Joakim Strömberg, Annelie Vigren, Nicklas Vigren, Anne-Louise Näsström, Magnus Näsström, Maria Gidlund, Robert Gidlund, Ulrika Edström, Anders Edström, Maria Nilsson, Mats Nilsson och Jenny Edvinsson

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel