Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar bör ta egen timeout

/

När barn inte beter sig som vi vill kan det vara lätt att förlora sansen.
I veckan dömdes en pappa för att ha låst in sin femåriga dotter när hon inte ville sova.

Annons

Tappar du tålamodet helt - ta timeout själv i stället, råder barnläkaren.

Många föräldrar känner säkert igen den frustration som kan uppstå när barnen vägrar lyssna och inte respekterar de gränser som satts. Att gå så långt som att låsa in sitt barn, vilket en 51-årig pappa gjorde, är dock att betrakta som ett brott, slog hovrätten fast i veckan. Blir du så arg att du glömmer alla kloka råd - ta en egen timeout i stället, råder tidigare barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson.

Gå ur situationen, gå ut en sväng eller stäng in dig själv och säg till barnet att "nu måste jag få vara i fred för jag är så arg", säger Lars H Gustafsson.

Växa - inte lyda

Att överge ett ledset och förtvivlat barn genom att stänga in det på sitt rum kränker barnet och kan orsaka stor skada på sikt, säger han.

Det här är saker man aldrig glömmer.

Hans uppfattning är att de senaste årens hårdnande attityder inom barnuppfostran till viss del har normaliserat olika bestraffningssystem.

En förälder tycker kanske inte att metoderna är okej i vanliga fall men har sett på tv att man gör så. Är man då trött, arg och ledsen är det lätt att det slår över, säger Lars H Gustafsson.

Men målet med barnuppfostran bör inte vara att få barnet att lyda, utan att växa.

En tumregel när man funderar på vad man kan göra mot ett barn är att ställa sig frågan: Kan jag göra såhär mot en annan vuxen, den person jag lever med, en kollega eller nära vän? I vissa fall är svaret säkert ja, det är okej att bli arg och spänna ögonen i någon. Men du tar inte och stänger in en vuxen och låser dörren.

Vrede inte farligt

Det kan också vara viktigt att komma ihåg att vrede gentemot sina barn drabbar alla föräldrar någon gång.

Det är inte farligt. Vi är födda med ilska. Att uppleva att gränsen är nådd, att man inte orkar mer - det ingår i att vara människa. Sedan ska vi givetvis lära oss att behärska oss, säger familjepsykolog Malin Alfvén.

Genom att visa känslor lär vi också barnen att hantera konflikter. Efteråt kan man prata igenom situationen och be om förlåtelse om utbrottet inte var motiverat. Många situationer går också att förebygga. Malin Alfvén påpekar vikten av att inte vara hungrig och trött i situationer där konflikt kan uppstå.

Det låter så enkelt, men det är A och O. Och det gäller både barnet och dig själv.

Mer läsning

Annons