Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För vem bygger den modernistiska arkitektkåren?

Sedan 1960-talet har vi i Sverige styvmoderligt behandlat våra en gång så vackra stadskärnor. Inte nog med att vi rivit fullt funktionsdugliga byggnader av ideologiska skäl, utan vi har i deras ställe uppfört fula och tråkiga betonglådor.

Vi i Facebooknätverken "Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor" och "Nyproduktion i klassisk tradition" vill ändra på detta då nytänkande behövs. Vi vill sprida kunskap om den omfattande nyproduktion i klassisk tradition som sker utomlands och vårt mål är att denna utveckling ska nå Sverige. Enligt en ny brittisk undersökning föredrar 77 procent traditionell arkitektur vid nyproduktion. 23 procent föredrar modernism/funkis/glaslådor. Ändå är så gott som all nyproduktion i Sverige fyrkantiga lådor.

Märkligt nog verkar en övervägande del av arkitektfirmorna i Sverige endast kunna rita skokartonger eller byggnader där fönstren ser ut att ha placerats på måfå. Arkitekterna skyller ifrån sig med att det minsann är byggbolagen som tvingar dem. Detta är ett ohederligt argument, för om arkitekterna gavs fria tyglar (och en stor budget), skulle de då bygga vackert och harmoniskt? Snarare skulle vi se fler modernistexperiment och skrikiga byggnader i stil med Elite Plaza Hotel eller bostadsrättshuset Ting1 i Örnsköldsvik som inte tillför stadsmiljön något annat än själva byggnadens funktion.

Att bygga i klassisk tradition är dock totaltförbjudet. Inte för att brukarna (alla vi vanliga dödliga) skulle ha något emot det, tvärt om! Utan för att det ideologiskt inte går för sig att faktiskt uppföra något som människor trivs med och tycker om. Det är ju inte ”nyskapande” det här med trivsel och dessutom ger man blanka katten i vad brukarna tycker, viktigast är ju trots allt att andra modernistarkitekter ser en som avantgarde och ”nyskapande”. Att det sedan är betydligt mer miljövänligt och socialt mer hållbart att uppföra något vi brukare älskar än en byggnad som med säkerhet gradvis förslummas och rivs efter 20-30 år är ett argument utan tyngd för dessa yrkesmänniskor.

Utomlands, i städer vi ser upp till såsom Berlin, New York och Amsterdam råder istället brukarnas marknad. Således uppförs hela kvarter i vad som brett kan kallas klassisk tradition. Det är vackert, av sin tid och stadens innevånare älskar dessa hus. Även det offentliga är med och beställer det ena harmoniska huset efter det andra. För att möta efterfrågan erbjuder arkitektskolorna utbildning i klassisk arkitektur (vilket inte erbjuds i Sverige).

Men i Sverige står tiden stilla, här river vi istället vårt kulturarv bit för bit och tillför inget vackert i dess ställe. För handen på hjärtat, finns någon som kan nämna en enda av dessa ”nyskapande” miljöer uppförd de senaste 30 åren som vi brukare tagit till oss och upplever som vacker? Tillsammans måste vi nu förändra byggandet i Sverige.

Michael Diamant

Nätverken ”Nyproduktion i klassisk tradition” och

”Arkitekturupproret - Det finns alternativ till fyrkantiga lådor”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel