Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"För mig var han min man och min kärlek"

Sveriges förste rockkung, 72-årige Ragnar "Rock-Ragge" Nygren i Sollefteå, har avlidit. Rocklegenden somnade in natten mot i lördags efter två års kamp mot cancer.

– Han var så ödmjuk och så snäll. Han tänkte på alla andra och ställde alltid upp. Han var bäst, säger hustrun Inger Nygren.

Ragnar Nygren föddes på luciadagen i december 1938 i Stockholm.

Redan som 19-åring slog han igenom. Första spelningen på klassiska Nalen med nybildade bandet Rock-Ragge & His Four Comets 1957 blev en stor succé.

Men det var i Långsele tidigare samma år som Ragnar Nygren hade sin första spelning.

I samband med sin 70-årsdag för drygt två år sedan berättade han i tidningen hur han av en slump hamnade på scenen i folkparken där.

Ragnar Nygren brukade tillbringa somrarna på sin fars barndomshem strax utanför Sollefteå, dit han senare också flyttade och bosatte sig med sin familj.

Vid just det här tillfället 1957 hade Ragnar Nygren och några till tagit jobb i skogen och gick och högg. Tillsammans med kompisarna hade han också ordnat med en spelning i Långsele Folkets park.

Och det var där, i en av pauserna, som Ragnar Nygren fick ordentlig smak på artistlivet.

– Jag hade aldrig stått på en scen – bara det var en sensation för mig. Men bandet visste att jag kunde sjunga, berättade han då för ÖA/TÅ:s familjeredaktör.

– Jag förstod inte vad som hände, men så bröt det loss. Ett enormt jubel!

Ragnar Nygren och bandet körde de enda fyra låtar de kunde – om och om igen, tills Ragnars röst tog slut.

Där och då föddes Sveriges första rockkung.

Sedemera fick Ragnar Nygren av en kompis det för karriären mer lämpade artistnamnet Rock-Ragge.

Med Nalenspelningarna blev han sedan känd för en större allmänhet och på 1970-talet tog karriären ordentlig fart.

Då slog Rockfolket, med Rock-Ragge som en av förgrundsfigurerna, igenom i Sverige på bredfront med sin speciella blandning av spex och rock'n'roll.

Bandet med dragspelaren Leif "Burken" Björklund, Sigge Ernst, Bertil Bertilsson, Rock-Ragge, Åke Larsén och Per-Arne Eklund fick bland annat en stor hit med låten Hey Baberiba.

Rock-Ragge har själv haft stora hits med bland annat Teach you to rock, Be-bop-a-lula, Blue jean bop och Ballroom baby. För en ung Jerry Williams var Rock-Ragge en idol på 1950-talet.

– Han var en av Sveriges första rockkungar, säger Max Olsson vid företaget Artistbokaren till Allehanda Nöje.

Max Olsson jobbade med Rock-Ragge sedan 1980-talet och betecknar honom som den första riktige rockkungen.

– Det var han och Little Gerhard, men Gerhard skrev mer lättsam musik som hamnade på Svensktoppen. Rock-Ragge var mest omtyckt bland de som gillade den äkta, amerikanska formen av rock 'n' roll.

Efter uppväxten i Stockholm flyttade Ragnar Nygren till sin farfars gård strax utanför Sollefteå, där han sedan bott med sin hustru Inger och sina barn.

– Vi träffades 1977. Ragge hade fest hemma hos sig och jag blev medbjuden av en gemensam bekant, minns Inger Nygren.

– Vi hade trevligt och fortsatte att träffas och hålla kontakten. Sedan blev vi ett par, det var vi i 34 år.

Giftermålet i Las Vegas, USA 1979 är en speciell historia.

– Rockfolket hade varit där det året. När de var hemma igen kom det här med giftermål på tal. Då sade Ragge att "jag gifter mig om det blir i Las Vegas när jag fyller 50 år".

Det året skulle Ragnar Nygren fylla 41. Men slumpen gjorde att giftermålet blev av tidigare.

– Jag hade vunnit en slogan-tävling för ett tuggummi i våra två pojkars namn. Priset var en resa med familjen till USA. Vi hade inte så gott om pengar då, så vi tog en Greyhoundbuss till Las Vegas, berättar Inger Nygren.

Väl där blev de körda i taxi till Silver Bell Wedding Chapel.

– Det fanns sådana där kapell överallt. Taxichaufför hade väl provision för att köra oss just dit han gjorde.

Under hela sin karriär, trots resor och turnerande, såg Ragnar Nygren till att få tid med sin familj.

– Han har varit hemmapappa hela sitt liv. Han var hemma och tog hand om barnen och åkte sedan ut och spelade på helgerna.

– Han lirade också gärna hemma och med barnen, men också på fester vi hade. Då spelade han gärna piano.

För två år sedan blev Ragnar Nygren sjuk i cancer.

– Han var besvärsfri under en tid, men sedan kom sjukdomen tillbaka för ett år sedan. Han ville inte att folk skulle veta om det, men vi som var närmast visste ju och försökte stötta honom.

Så sent som i höstas uppträdde Rock-Ragge inför publik.

– Det var i oktober nå´n gång. Han skulle ha spelat nu i mars och i april också, men han var ju jätteslut och orkade inte. Vi försökte säga till honom att "ta det lugnt", men det ville han inte.

– Ha sade alltid att "det här är min medicin, att få komma ut och spela". Han tyckte så mycket om det. Men för mig var han min man och min kärlek. Jag brydde mig inte om att han var Rock-Ragge.